IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За пръв път от осем месеца: НСИ регистрира инфлация

През юли инфлацията е 1% на месечна база, като това е най-високата стойност на индекса на потребителските цени от юни 2012 г.

13:33 | 12.08.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

През юли Националният статистически институт (НСИ) регистрира инфлация за пръв път от осем месеца. Поскъпналите хранителни стоки, горива, енергийни източници и услуги в някои сектори, измежду които транспорт и туризъм, водят до успокоение на дефлацията на годишна база до 0,2%.

В седмия месец на 2016 г. инфлацията е 1% спрямо юни. Положителната месечна стойност е първата от октомври 2015 г. насам, когато беше 0,2%. Освен това изменението на индекса на потребителските цени е от 1% за пръв път от юни 2012 г. насам.

Изменение на индекса на потребителските цени по месеци през последните 5 г. (в %)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
bigi
преди 7 години
Пак са го стъкмили тези от НСИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
balkando
преди 7 години
Иронизираш, но смятай какво става с цените, щом въпреки всички опити да се задържи официалната статистика в дефлация, все пак е отчетена инфлация. Причините да се иска отчитане на дефлация не са много, но са важни - индексът на заплатите в държавния сектор, пенсиите и социалните плащания зависи от това, следователно и дупката в бюджета. От една статистика само !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
potten
преди 7 години
Браво, най-после и ние да успеем да постигнем инфлация. Добре е да има по-висока инфлация, тя ев важна за всички и всички искат да имат по-високи нива. И в щатите, и в ЕС, и къде ли не. Добре е когато постигаме такъв добър резултат. Честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още