IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и САЩ призоваха Русия и Украйна да успокоят напрежението

Брюксел и Вашингтон продължават да сме непоколебими в подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна

10:14 | 13.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Президентът на Украйна Петро Порошенко. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Президентът на Украйна Петро Порошенко. Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) и САЩ призоваха Русия и Украйна да успокоят напрежението.

Еврокомисарят по външната политика и сигурността Федерика Могерини поиска от Москва и Киев да избегнат увеличаване на напрежението помежду си.

„Всякакви действия, които биха довели до последваща ескалация на конфликта, трябва да бъдат избегнати от всички страни. Мирно разрешаване на конфликта е единственото възможно решение“, посочви тя късно в петък.

„Това се отнася до източна Украйна, където призоваваме всички страни напълно да се отдадат на изпълнение на споразуменията от Минск“, добавя Могерини.

Могерини, която късно в петък говори с външния министър на Украйна Павло Климкин, каза, че ЕС ще продължат да оценяват ситуацията, включително и на ниво Комитет по политика и сигурност в сряда.

„ЕС осъжда и не одобрява незаконната анексация на Крим и Севастопол от Русия“, добавя тя. „Продължаваме да сме непоколебими в подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна.“

По същото време вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън призова в телефонен разговор президента на Украйна Петро Порошенко да избягва ескалация на напрежението с Русия.

В изявление на Белия дом, цитирано от ТАСС, Байдън отбелязва, че САЩ са призовали към същото и Русия и че Вашингтон внимателно следи всички събития около полуостров Крим.

Байдън и Порошенко са обсъдили ситуацията в Крим и са потвърдили "решителната си подкрепа за използването на политически и дипломатически средства за възстановяването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, в частност чрез пълното изпълнение на Минските споразумения".

Порошенко е уверил Байдън, че Украйна ще се стреми да избягва покачване на напрежението с Русия, се казва в изявление на пресслужбата на украинското президентство.

На 10 август руската Федерална служба за сигурност съобщи за залавянето на група диверсанти на територията на Крим и за предотвратяването на готвени терористични прояви на полуострова, които според ФСС са били планирани от украинското военно разузнаване, припомня БТА, цитирана от Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 10
DutyFree
преди 7 години
НЯМА КАКВО ДА ПРИЗОВАВАТ , НАПРАВО ЯДРЕНИ УДАРИ И ДО ТАМ С ТЕРОРИСТИЧНА РУСИЯ, ДА СЕ СПИРА ТОВА НЕ РАЗВИТИЕ И САМО Ч.У.***.НИ НАВСЯКЪДЕ, КОЛЕКТИВНО МИСЛЕЩИ !!! ахахха НЯМА ОПРАВИЯ ИНАЧЕ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още