IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мевлют Чавушоглу: ЕС унизява Анкара

Турция прави усилия, за да изпълни изискванията за еврочленство, но получава само критики и заплахи, смята турският външен министър

10:05 | 15.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мевлют Чавушоглу. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Мевлют Чавушоглу. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз унизява Анкара, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред германското издание Bild. Той потвърди исканията на правителството на Турция да настоява за либерализирането на визовия режим на турските граждани при пътуване в Европа, за да продължава действието на споразумението за ограничаването на мигрантските потоци, допълва AFP.

Според Чавушоглу турският народ е "травматизиран" от опита за преврат на 15 юли, а вместо да помогнат, европейските държави са унизили Турция.

AFP припомня, че отношенията между ЕС и Турция са се влошили след неуспешния преврат в Турция, но това е породено основно от последвалите репресии в страната. Анкара обаче гневно отхвърля критиките, че "чистката" е нарушение на правата на хората и това също противоречи на преговорите за отмяната на визовия режим.

Чавушоглу е категоричен в своето интервю пред Bild - Турция прави усилия, както никоя друга държава, за да изпълни всички условия за присъединяването си към ЕС. В замяна страната получава "само заплахи, обиди и пълно блокиране" от 28-те държави от общността.

"Питам се какво престъпление сме извършили? Защо е тази враждебност?", коментира турският външен министър. Само преди дни той обвини ЕС в насърчаване на преврата в Турция.

Чавушоглу потвърди, че Анкара очаква премахването на визите за турски граждани, за да продължи действието на споразумението за връщане на бежанци, влезли незаконно в ЕС от Турция. То беше постигнато през март, но според европейските институции обаче Анкара не изпълнява европейските изисквания и е малко вероятно визовият режим да бъде отменен през есента.

"Нека бъде ясно - или изпълняваме всички споразумения, или ги отменяме", обяснява Чавушоглу.

Според него Турция понася "основния удар" от бежанската вълна, но ЕС само критикува правителството на страната и иска самостоятелно да контролира всичко, допълва руската информационна агенция ТАСС.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Jorkata
преди 7 години
Лелееее - страаааашни усилия прави..... направо титанично-епични...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още