IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин обвинява Турция в подкрепа на тероризма?

Федералното правителство официално прави пряка връзка между турския президент и терористични организации като Хамас

15:07 | 16.08.16 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	Турският президент Ердоган. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турският президент Ердоган. Снимка: Ройтерс

Германското федерално правителство вижда връзки между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и терористични организации като Хамас. Сътрудничеството с ислямистки и терористични организации в Близкия изток според Берлин от години е преднамерена и целенасочена политика на правителството в Анкара и се подкрепя активно от Ердоган.

Тази оценка идва според материал на обществената ARD от степенуван като поверителен отговор на федералното правителство на въпрос от депутат от левицата.

„Безбройните прояви на солидарност и подкрепа на действията на египетската организация „Мюсюлманско братство“, Хамас и групите на въоръжената ислямистка опозиция в Сирия от управляващата Партия на справедливостта и развитието и от президента Ердоган подчертават тяхната идеологическа свързаност с Мюсюлманското братство", се казва в писмения отговор.

С тази оценка за първи път федералното правителство официално прави пряка връзка между турския президент и терористична организация като Хамас. Турция дори целенасочено е засилила връзките с Хамас и други организации, предава още ARD, позовавайки се на документа. 

„В резултат на постепенно ислямизираната особено след 2011 г. вътрешна и външна политика на Анкара Турция се превърна в централна платформа за действие за ислямистки групировки в региона на Близкия изток".

Отговорът е на запитване на депутата от левицата Севим Дагделен. Оценката е въз основа на германските тайни служби (BND).

Този спорен коментар на правителството не е предназначен за широката публика. Това става ясно от свободно достъпната част на становището. Един откровен отговор не би могъл да се предостави заради „защитата на националния интерес", заяви парламентарният държавен секретар в Министерството на вътрешните работи Оле Шрьодер.

От началото на бежанската криза и споразумението за репатрирането на бежанците с Турция федералното правителство е сдържано в критиките си към турската политика. След неуспешния опит за преврат и последвалите репресии от страна на турското правителство срещу опонентите на Ердоган германското правителство показа притеснения, но избягва рязко осъждане на т.нар. „прочистване“.

В отговора си до левицата Министерството на вътрешните работи на Томас де Мезиер (CDU) не е съгласувало позицията с Министерството на външните работи, което е действително отговорно по тези теми, предава още ARD. Изпратеният до фракцията на левицата текст не е обществено достъпен, се посочва от Министерството на външните работи, ръководено от Франк-Валтер Щайнмайер (SPD). Формално обаче становището се счита за официална позиция на федералното правителство.

Редица германски политици вече изказаха загриженост за отношенията на страната с Анкара. „При една толкова чувствителна и обширна тема трябваше да се вземе и мнението на външното министерство. Да не забравяме, че става дума за член на НАТО и че там има стационирани и германски военни“, казва Ролф Мютцених от социалдемократическата партия.

„Германското правителство не трябва да участва в това да превръща Турция „в родина на въоръжените ислямисти“, казва и Севин Дагделен. „Не е разбираемо да се отнасяме толкова меко с Ердоган, като с рохко яйце, въпреки че Турция е централна платформа за ислямизма и ислямистките терористични групировки“.

Тя обвинява и кабинета на Меркел, че заблуждава обществеността, като рисува отвън позитивна картина на турското правителство, несъвместима с поверителните констатации.

 Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 0
wag1111
преди 7 години
Взимат го сега защото нямат изгода от ситуацията. Швабите, не ги закачаха докато им беше изгодно, но нещо не им играй по свирката и обърна курса бизнесмена Erdogan.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 2
Стефчо
преди 7 години
Айде по-полека. Тия дето си мислиш, че ще свалят Ердоган от 1960 г. свалят Кастро. УСА няма капацитет да свали Ердоган особено след като тоя прочисти цялата американска агентура след преврата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 5
supertrader
преди 7 години
Великобритания напук на Германия трябва да остане в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 7
supertrader
преди 7 години
Ако икономиката на Турция пада ще има изтегляне и отлив на капитали - Германия на драго сърце ще ги приюти, това са забравили да го кажат. Постоянно излъчват и информация кога ще се състои Брехзит, от острова се изнасят капитали в момента и те със сигурност се облизват и за тях. Т.е.Турция и в ЕС да е те пак.. Германия е съюзник от класа, нали тълпата от емигранти ние трябва да я възпираме. При тях срам няма, от срам да млъкнат поне и да не ни информират кой ще излиза от ЕС и кога и кой е терорист в най подходящия момент се изцепват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
Ех, а доскоро го наричаха проводник на приемлив ислямизъм за европа. Пък когато рашките показваха конвоите от камиони с нефт към турция и им свалиха самолета, мълчаха кат птки. Сега Путин като се зае да го превъзпитава, изведнъж Ердоганя стана терорист, хаха. Пдраска работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 5
abdul
преди 7 години
Удобно пропускате втората част от поста ми, заради която e тоя черви бузки пред камерите: https://***.youtube.com/watch?v=NHE53PDEB3kНяма да чупят Инджирлик (или поне не скоро), по-скоро мисля, че няма да посмеят да блокират никакви авоари, защото ЕС не се е позиционирал окончателно..Всичко в момента е на standby и чака какво ще поиска султана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 17
studioaa
преди 7 години
Ти нещо не си в час според мен. Невъзможно е лидер с пола като този в Берлин да прояви мъжественост дори и да иска, защото за мъжественост си трябват топки(точно както твърди известния американски израз). Германия си го проси - от една страна прикриват фалита на DB вече 8 години, а от друга се опъват на Турция, която може да ги смаже с няколко отряда бежанци. Приближаваме края на играта и за пореден път Германия пак е сред губещите, а и България също...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 7 години
Само, че преди да падне Инджирлик, ще е паднал Ердоган от власт по един или друг начин?А и от вчера се появиха "слухове", че видиш ли може да има ситуация в базата "терористи/правратаджии" могат да направят нещо и видиш ли султански може и да ги спре, като вземе че вземе контрол над базата. Нещата много силно се пекат в Турция и скоро време ще се разбере какво ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 4
data
преди 7 години
твърд курс не , по скоро предупреждение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 2
data
преди 7 години
:) Предполагам заради това тече удърен ремонт на Граф Игнатиево от години а и взеха много да се задържат Ф-15-ките там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още