IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа се опитва да примами обратно емигрантите си

Брутният вътрешен продукт на региона понася удари заради хората, заминали на Запад в търсене на по-добро бъдеще

11:15 | 17.08.16 г. 42
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Източна Европа все повече се опитва да върне назад вълната от емигранти, която подкопава икономическите ѝ перспективи и влошава вече мрачното ѝ демографско бъдеще, коментира Bloomberg

„Искам ви обратно“ (I want you back) е мотото, което Латвия избра, за да примами обратно гражданите си, решили да заминат към Западна Европа в търсене на повече възможности за работа и по-високи заплати.

Полска програма пък предлага съвети за заетост, жилища и здравеопазване, а Румъния се обединява с частния бизнес, предлагайки стипендии и организирайки кариерни изложения, за да изкуши талантливите си граждани да се завърнат.

Кампаниите получиха нов тласък, след като вотът за Brexit хвърли съмнения върху бъдещия статут на чуждестранните работници във Великобритания.

Диаспората, която живее в чужбина, представлява огромен неизползван потенциал за техните родни страни“, казва Рокас Граяукас, икономист в Danske Bank, базиран в литовската столица Вилнюс. Временна работа в чужбина може да бъде полезна, тъй като предлага нови умения и начини на мислене, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 5 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
Кандидатурата на ген. Румен Радев за президент на България е продиктувана от Русия и това е станало по време на конгрес на партията на Путин "Единна Русия" през юни, на който са участвали лидерите на БСП и АБВ Корнелия Нинова и Георги Първанов. Това заяви пред агенция "Фокус" депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Не е ясно какво са правили леви формации на конгрес на ярко изразена радикално дясна формация, каквато е Единна Русия.Методи Андреев: Ген. Радев трябва да бъде разжалван, Русия го посочи за президентhttp://offnews.bg/news/Politika_8/Metodi-Andreev-Gen-Radev-triabva-da-bade-razzhalvan-Rusiia-go-posoc_634720.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 3
julian12
преди 7 години
Връщането в България е мисия невъзможна. При това занижено ниво няма как да стане....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 6
Един Българин
преди 7 години
Напротив, именно Германия и Великобритания са за пенсионери. Там и да има пари просто няма какво да се прави - няма море, няма планини - нищо няма. Едни скапани "тави" са и това е. Ще кажете Австрия/Швейцария/Италия - да, но аз като свърша в 17ч имам 5 часа лятото по планините около нас, а ако съм в Германия това няма как да се случи освен в най-южните части. Аз искам да живея и за това съм тук като млад. Да не ме кефи, че даваме помощи на *** и че идват още такива от близкия изток, но имам много приятели по западна Европа и особено в Германия с "римляните" е много зле положението. Парковете са палаткови лагери на ***! Е до такова плачевно положение все още не сме го докарали и се надявам да не го докараме скоро. Може и да водим по джамии, но скоро Германия ще ни задмине като пътен знак (което е много жалко).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 3
supertrader
преди 7 години
И пенсиите я объркват, в много случаи пенсиите са по големи от заплатите. Пенсията на бивш миньор е в пъти по голяма от заплатата на настоящ миньор в много случаи. Разбираемо е защо много млади хора не искат да работят тук - за да изкарват пари за голямата пенсия на някой и мизерна заплата за себе си. България е за пенсионери , тя не за млади хора и работещи. Пенсионери и работещи на заплати от бюджета са тези които останаха. Банките дават кредити само на такива, тази държава вече е отсвирена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 10 rate down comment 2
Jay Gould
преди 7 години
Ха... Във Варна няма химик да направи експертиза покрай смъртта на мъжа на оная ламя от Черешката на Тортата - Анита Майзер. Ами как да има пари, като то току така - как ще дадат 1000 лв. (не че са много ама няма и тях да дадат), за някакъв си химик. Та и химиците са вече я в Германия, я Англия, САЩ или Израел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 10 rate down comment 2
Jay Gould
преди 7 години
Днес брат ми който е от София ми казва - абе забелязвам, че навсякъде из страната е много зле обслужването по заведения и хотели.. Казвам му - за 400 лв. заплата - толкоз. Който иска да работи в туризма, няма перспективи и пари тук и заминава в чужбина. Тук за тия мизерни пари се ловят или отчаяни или някакви които чакат само шанс и да се изнесат и те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 7
supertrader
преди 7 години
Ще се върнат, когато местното население приключи с арабите ще почне с тях и ще успеят да ги прогонят . Това е емиграция в национални държави, не е в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 41 rate down comment 4
Jay Gould
преди 7 години
Колкото ирландците и италианците са се върнали от САЩ - толкова и тия от Източна Европа ще си зарежат работните места и стандарта, за да се върнат тук да си късат пак нервите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 22 rate down comment 4
IQ96
преди 7 години
до 30 +++++Най-лошото е, че няма квалифицирана работна ръка. То въобще няма работна ръка, а само чеки**и и алкохолици (ромаджии). Но докато заплатите са съотносими със социалните помощи така ще е. По- съм против соц. помощите, защото те тотално объркват икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 7 години
Хайде, още един путински ***-----да разбирам ли че аз съм предишния путински *** ? :):):) или беше към друг ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още