IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вучева: След стрес тестовете може да влезем в „чакалнята“ на еврозоната

БНБ изпрати изключително позитивни сигнали към обществото и бизнеса в страната, твърди д-р Боян Иванчев

20:33 | 17.08.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След проверката на активите на банките и стрес тестовете вероятно ще последва административната процедура за влизане на страната в ERM II (механизъм, известен като „чакалнята на еврозоната). Това мнение изказа в интервю за Делян Петришки в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria проф. Христина Вучева, бивш финансов министър.

„Не сме чули такова изявление от страна на управителя на БНБ, но скоро можем да го очакваме. Не съм оптимист за това какъв отговор ще получим, но важното е, че ние сме направили това, което трябва, като държава", добави проф. Вучева.

Тя припомни, че проверките са част от обещанието на новия управител на БНБ Димитър Радев в програмата, която той представи пред парламентаристите. В България стрес тестове се правят и досега, но в такъв мащаб преглед на качеството на активите не бе правено, поясни още проф. Вучева. 

Преди около месец след вота за Brexit отново пред Bloomberg TV Bulgaria бившият замeстник-министър на икономиката София Касидова заяви, че "на България се предоставя безспорно уникална възможност“ и „голям шанс“ за влизане в еврозоната, „който не бива да се пропуска“.  „След турбуленциите, които се случиха и показаха уязвимостта на страните от ЕС, този процес ще бъде съкратен и чакалнята няма да бъде две години, а може би много по-кратка“, заяви Касидова.

Стрес тестовете са проведени по методика, характерна за ЕЦБ и другите европейски държави, макар и от български специалисти, поясни от своя страна и д-р Боян Иванчев, доктор по икономика. „Аз поставям проверката на качеството на активите на цялата банкова система в България в положителен контекст. Това е добре за страната ни, за банковата ни система, за икономиката ни", каза той.

Според Вучева проверките не са излишни, защото банкирането е дейност, която подлежи на регулация, а кризата през 2008 г. до голяма степен се е дължала на отслабване на регулациите.

„Обществото трябва да получи своята по-голяма доза доверие към банковата система. То страда от синдром на непрекъснато недоверие. Но този резултат трябва да убеди много хора в България, че българската банкова система и българската централна банка работят добре“, поясни проф. Вучева.

На подобно мнение е и д-р Иванчев. По думите му проверките са показали, че няма никакви проблеми в банковата система.

„Имаме средна капиталова адекватност от първи ред в размер на 18,9%. Това не е значително над минималната адекватност, това е 4 пъти над минимално изискуемото. Това са изключително позитивни сигнали към обществото и бизнеса в страната“, поясни той.

 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
needle
преди 7 години
Напълно е прав д-р Боян Иванчев като казва: "Аз поставям проверката на качеството на активите на цялата банкова система в България в положителен контекст. Това е добре за страната ни, за банковата ни система, за икономиката ни". Все пак на бялото не трябва да се казва черно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
След пропуските на Гунчев и Искров по казуса КТБ, БНБ вече не е законна и държавна институция, на която може да се вярва според повечето българи.И докато продължава да има корумпирани и безсрамни държавни чиновници това ще си остане така. Долна продажна ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
mapto
преди 7 години
Разбира се, в същия коментар четем и следното:"Именно провеждането на такъв анализ от страна на ЕЦБ е необходимо предварително условие за присъединяването към ЕБС. За съжаление беше направен съзнателен избор това упражнение да се проведе паралелно и не от страна на ЕЦБ, макар и по подобна методология. Освен ако ЕЦБ не реши да признае резултатите, което е малко вероятно, присъединяване към ЕБС ще изисква повторение на тези сложни и дълги тестове."Но нека тази част я наречем спекулации и се надяваме на най-приятелско отношение от ЕЦБ ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
mapto
преди 7 години
Странно, в сайта на Институт за европейски политики пък четем "Другият притеснителен момент е липсата на особени данни относно рисковите експозиции със свързани лица в стрес-тестовете именно проблемът, който доведе до краха на КТБ."Излиза, че тия тестове са правени за пред чужденците, а не да адресират реалните рискове пред банковия сектор. Обаче КТБ беше такава катастрофа, че едва ли чужденците не са разбрали за нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още