IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Резултатите от прегледа на банковите активи не поднесоха изненади

Банките с чуждестранна собственост се представят особено добре заради строгия контрол по линия на банките майки, посочват от рейтинговата агенция

18:04 | 18.08.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Резултатите от прегледа на качеството на активите (Asset-quality review, или AQR) в българския банков сектор, оповестени миналата седмица, не поднесоха изненади, като почти всички банки покриват националните минимални регулаторни изисквания за капиталова адекватност. Това е оценката на рейтинговата агенция Fitch Ratings, оповестена в четвъртък.

Банките с чуждестранна собственост се представят особено добре, посочва компанията, каквито бяха очакванията й, оповестени още през юли. Тогава от Fitch посочиха, че капиталовите буфери в тези банки са достатъчни, за да абсорбират дори значителни допълнителни провизии за лоши кредити, ако бяха произлезли такива от AQR.

Оценката на активите на българските банки разкри, че са нужни по-съществени корекции в две банки с местни собственици – Първа инвестиционна банка АД и Инвестбанк АД, посочва Fitch, като припомня какви са резултатите им.

Българската народна банка (БНБ) препоръча на ПИБ да заздрави капитала си с 206 млн. лв., което е една пета от общия капитал на банката към 30 юни 2016 г. Въпреки това от банката поясниха, че сумата би била по-малка, защото една част от нея ще бъде подсигурена от резултатите от дейността и евентуално – чрез емисия на нови акции. Според Fitch това е постижимо, имайки предвид, че през първото полугодие банката печели 90 млн. лв.

От рейтинговата агенция смятат, че доброто представяне на банките с чужди собственици при проверката на активите отразява по-строгия контрол и стандартите за контрол по линия на банките майки.

Всички български банки, на които Fitch присъжда рейтинги, са се представили добре и се нуждаят само от леки корекции по отношение на кредитния порфтейл и портфейла с активи като цяло.

„Това предполага, че голяма част от кредитите и експозициите към активи, нуждаещи се от прекласификация, преоценка и допълнителни резерви са направени преди прегледа на активите“, посочват от Fitch.

От агенцията признават, че общите корекции за сектора са малки – само 1,3% от рисково претеглените активи и 0,8% от общите активи към 31 декември 2015 г.

След AQR базовият собствен капитал от първи ред (CET 1) намалява до 18,9% от 20%, а след стрес теста – до 14,4%, което е доста над националния минимум от 10%, допълват от Fitch.

Все пак от агенцията подчертават, че високите капиталови съотношения трябва да се имат предвид в контекста на неначислени обезценки към 31 март 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
i_hristov
преди 7 години
Всички банки покриват националните минимални регулаторни изисквания за капиталова адекватност. Това е външната оценка, която още веднъж потвърждава финансовата стабилност в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
needle
преди 7 години
И все пак: "Всички български банки, на които Fitch присъжда рейтинги, са се представили добре и се нуждаят само от леки корекции по отношение на кредитния порфтейл и портфейла с активи като цяло." Това е положително!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
RealUser
преди 7 години
Хората ни казват, че общите корекции за сектора са малки и резултатите добри, ние пак недоволни :) Няма угодия за българина и това си е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
marto76
преди 7 години
Това е особено забавно твърдение: "От рейтинговата агенция смятат, че доброто представяне на банките с чужди собственици при проверката на активите отразява по-строгия контрол и стандартите за контрол по линия на банките майки." - от Фич явно пушат доста добра марихуана, тъй като именно слабия контрол при италианските банки например доведе до реалната нужда от спасяването им с поне 130 млрд. евро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още