IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Стратегическите партньори не трябва да спъват работата ни

Анкара видя връзка между организацията на Фетхуллах Гюлен с последната серия от нападения в страната

21:31 | 18.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ердоган: Стратегическите партньори не трябва да спъват работата ни

Стратегическите партньори не трябва да спъват работата на своите партньори, коментира президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран отРойтерс. Неговите думи са свързани с новото искане за екстрадиране на Фетхуллах Гюлен от САЩ.

В своя реч Ердоган обясни, че е отправил своето искане лично до президента на САЩ Барак Обама. Американските власти обаче очакват неоспорими доказателства за вината на Гюлен.

Турският президент обвинява Гюлен и в съпричастност към вълната от нападения в Източна и Югоизточна Турция, при която загинаха 10 души, а стотици бяха ранени. Според него страната е изправена пред съвместните действия на различни терористични организации, които действат заедно.

Все още никой не е поел отговорност за нападенията, но премиерът Бинали Йълдъръм вече заяви, че няма съмнение, че са дело но Кюрдската работническа партия (ПКК). Организацията е призната за терористична от Турция, САЩ и ЕС. Степента на тревога в страната беше повишена малко по-рано днес.

От идеологическа гледна точка ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен има слаба връзка с лявата ПКК, която се бори за автономия. Повече от 40 хил. души, основни кюрди, са загинали от началото на въоръжената борба на организацията срещу Турция през 1984 година, допълва БТА.

Според Анкара Гюлен е организатор и на опита за преврат от 15 юли. Той отрича всички обвинения, допълва Euronews. По-рано днес властите иззеха имущество на близо 200 души, някои от които водещи бизнесмени в страната, за които има подозрения, че са свързани с Гюлен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още