IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чистката в Турция стигна и до банковите инспектори

Задържани са 29 души от банковия регулатор заради незаконно разследване на сметки на фондация, свързана с правителството

19:13 | 19.08.16 г. 6
<p>
	Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: архив, Ройтерс

Турските власти са задържали десетки банкови инспектори и учени заради съмнения за връзки с опита за преврат от миналия месец и с духовника в изгнание и основен опонент на турския президент Реджеп Тайип Ердоган – Фетхуллах Гюлен, предава Ройтерс.

Над 40 хил. души са задържани от турските власти заради опита за преврат. От тях повече от 20 хил. са в ареста за постоянно, а властите възнамеряват да освобождават и затворници с останали до 2 години от присъдите им, за да разчистят място в затворите, припомня агенцията. Това е свидетелство, че чистката ще продължи.

Повече от 80 хил. души – служители в публичната администрация, полицаи, съдии, военни и т.н., са уволнени заради подозрения за връзки с Гюлен и опита за преврат. Закриват се и фирми, фондации, учебни заведения, банки и други предприятия, за които се смята, че финансират организацията на Гюлен.

Степента на чистките след опита за преврат притеснява западните съюзници на Ердоган, които смятат, че той използва разследванията и арестите, за да задуши инакомислието.

Вицепремиерът Мехмет Шимшек заяви, че правителството вече преговаря с банки да отрежат финансирането на фирмите, свързани с Гюлен. Той уточни, че става въпрос за стотици фирми, но това няма да повлияе на икономиката на страната.

Днес полицията е задържала 29 банкови инспектори от държавния регулатор, съобщава държавната информационна агенция на Турция. Инспекторите са заподозрени в незаконни разследвания на сметки на свързана с правителството фондация.

Разпоредено е и задържането на още около 200 души – включително и водещи бизнесмени, както и за изземването на активи в операция, насочена срещу свързана с бизнеса на Гюлен организация.

Ердоган обвинява Гюлен, който от 1999 г. живее в САЩ, за опита за преврат и поиска екстрадицията му. Духовникът отрича обвиненията.

Междувременно днес комисия в Гърция изслуша първия от осемте военни пилота, които избягаха от Турция след проваления преврат. Военните търсят убежище в южната ни съседка, като отричат участие в размириците, но смятат, че връщането им в родината им застрашава живота им.

Турция официално поиска екстрадицията на пилотите, като ги определя като "предатели" и "терористични елементи".

Засега адвокатите на пилотите не предоставят информация по делото. Изслушванията ще продължат и през следващата седмица.

Случаят обаче подчертава ескалиращото напрежение между Турция и съюзниците й от НАТО. Информационната агенция припомня, че конкретно Анкара и Атина едва не стигнаха до война преди около 20 години заради остров в Средиземно море. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Eon
преди 7 години
Да се готвят чистачите на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
mrynmryn
преди 7 години
Дано не се стигне чак до там, че тогава по границата ни ще трябва да има 2 реда трупове. Много "българи" ще тръгнат нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Аха...и да се възцари демокрация и благоденствие и на турска земя най накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Дано.И по-скоро да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още