IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OOН: Над 2,4 млн. души имат нужда от хуманитарна помощ в Либия

Близо 300 хил. деца в страната не ходят на училище, а почти 350 хил. либийци са вътрешно преселени

10:07 | 20.08.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Крайбрежният либийски град Сирт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Крайбрежният либийски град Сирт. Снимка: Ройтерс

Милиони либийци и мигранти са жертва на хуманитарната криза в Либия, която се влошава с всеки изминал ден, предупреди специалният пратеник на Организацията на обединените нации (ООН) за северноафриканската държава Мартин Коблер, цитиран от Ройтерс. 

Повече от 2,4 млн. души в страната с население от около 6,4 млн. души имат нужда от хуманитарна помощ, смята той. Тези хора нямат достъп до лекарства и ваксини, подчерта Коблер в комюнике, публикувано по случай Световния ден на хуманитарната помощ.

Близо 300 хил. деца в Либия не ходят на училище, а почти 350 хил. либийци са вътрешно преселени, отчете Коблер.

Той спомена и трудното положение, в което се намират над 270-те хиляди мигранти, блокирани в страната изходен пункт към Европа.

Либия изпадна в хаос след свалянето от власт на Муамар Кадафи през 2011 г. Враждуващи милиции са се вкопчили в безмилостна борба за контрол над страната.

Джихадистката групировка „Ислямска държава" от своя страна се възползва от безвластието и превзе крайбрежния град Сирт, от който сега се опитват да я изтласкат силите на създаденото с подкрепата на ООН правителство на националното съгласие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Написалият коментар номер 4, към кой от двата изброени от теб вида спада?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
dzk
преди 7 години
като гледам, всички обвиняват демокрацията за проблемите, и сочат за пример как при кадафи всичко е било супер и мед и масло са текли по улиците.За мен има два типа поведение на хората, и те много ясно си проличават при настъпването на така наречената демокрация(във всичките му разновидности).Едните се стремят да си подобрят състоянието (не само като пари разбира се), да се развиват, да работят това което искат и умеят, опитват се да помагат на околните, уважават хората около тях въпреки различията които имат. Опитват се да спазват правилата и законите в държавата в която се намират.Другият тип поведение е пълно пренебрежение към околните, стремеж да навредиш на всички които не са като теб ( аз не сакам на мен да е добре, сакам на вуте да е зле), чувство че другите са ти задължени да ти осигуряват всичко което поискаш, мисълта че това което желаеш, може да си го вземеш на всяка цена, незачитане на човешкия живот, И демокрацията за тях е само начин да действат по този начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 10
DutyFree
преди 7 години
Кандидатурата на ген. Румен Радев за президент на България е продиктувана от Русия и това е станало по време на конгрес на партията на Путин "Единна Русия" през юни, на който са участвали лидерите на БСП и АБВ Корнелия Нинова и Георги Първанов. Това заяви пред агенция "Фокус" депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Не е ясно какво са правили леви формации на конгрес на ярко изразена радикално дясна формация, каквато е Единна Русия.Методи Андреев: Ген. Радев трябва да бъде разжалван, Русия го посочи за президентhttp://offnews.bg/news/Politika_8/Metodi-Andreev-Gen-Radev-triabva-da-bade-razzhalvan-Rusiia-go-posoc_634720.htmlА ДИКТАТОРА КАК НИ ОТВЛЕЧЕ СЕСТРИТЕ, НЯКОИ ОТ ВАС ПРАЗНИ КРАТУНИ ЧУКУНДУРИ ДА ПОМНИ!!! В ТАКИВА РЕЖИМИ, ТЕРОРИСТИТЕ СА МНОГО КАКТО И В РУСИЯ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
The US is bombing Libya again. It's a too-familiar vicious cyclehttps://***.theguardian.com/commentisfree/2016/aug/02/us-bombing-libya-isis-strongholds-vicious-cycle----------------------------------------------------------------------ето Сашови им "доставят отново хуманитарната помощ" на Либия.. А що верно децата не хоели на училище там ли ми незнам при диктатора обучението беше безплатно и всички ходеха, ама от как им доставят хуманитарни помощи не хат вече щото училищата са строшени от демокрацията на Империята .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Каква ирония. Победата на демокрацията в някои страни за съжаление не доведе до благоденствие. Много тъжно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"Либия изпадна в хаос след свалянето от власт на Муамар Кадафи през 2011 г."ООН да направят справка колко либийци имаха нужда от хуманитарна помощ при Кадафи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още