IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

DPA: България се надява на рекордна туристическа година

Туризмът генерира 13% от икономическото производство на страната, която привлече 3,1 млн. туристи през първата половина на 2016 г.

11:21 | 20.08.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&quot;Слънчев бряг&quot; продължава да привлича по-младите туристи в България с имиджа си на по-евтина алтернатива на Ибиса. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

"Слънчев бряг" продължава да привлича по-младите туристи в България с имиджа си на по-евтина алтернатива на Ибиса. Снимка: Ройтерс

Благодарение на сигурността и разумните цени България се надява на рекорден летен туристически сезон. „Имахме най-добрите шест месеца след политическите промени от 1990 г.", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в София. Една от причините за това е голямото увеличение на туристите от Германия. Само през юни повече от 120 000 германци са дошли в страната, което представлява увеличение от 65 процента в сравнение със същия месец на миналата година. За цялата 2015 г. в България са дошли 825 000 туристи от Германия, пише в свой анализ по темата Deutsche Presse-Agentur GmbH (DPA). 

Една от най-важните дестинации през лятото е Бургаският залив на Черно море, в близост до четвъртия по големина град в България. Районът е особено популярен сред младите хора като по-евтин конкурент на Ибиса. Защото места като Слънчев бряг примамват младите с много клубове и дискотеки, предлагащи евтини за стандартите на ЕС бира и спиртни напитки.

Важна роля се отрежда също и на руските туристи, които се чувстват тясно свързани с България заради подобния език и общата православна религия с балканската страна. 

„Ние си върнахме руските туристи", заяви Ангелкова. През май броят на руските туристи се увеличава с над една пета в сравнение с предходния месец. За това може да има и политически причини - на фона на няколкомесечното политическо напрежение между Москва и Анкара Турция доскоро не бе предпочитана от руснаците. А също и иначе популярната дестинация Египет загуби значителна част от притегателната си сила след атаката над руски пътнически самолет над Синай. Ръстът от руския пазар е от 20 до 30%“, коментира Ангелкова сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR. 

„Надявам се, че ще продължаваме с това темпо, така че да можем да постигнем най-успешната година за българския туризъм от падането на комунизма", каза министър Ангелкова. През 2015 г. България привлече около 7,1 милиона туристи от чужбина, което представлява по около един турист на глава от населението. През първата половина на 2016 г. в страната са дошли около 3,1 милиона туристи. 

Секторът е важен фактор за икономиката на най-бедната страна от Европейския съюз. Туризмът генерира 13% от икономическото производство. Приходите през 2015 г. възлизат на 10,5 млрд. лева (5,36 млрд. евро), а за индустрията работят 338 000 души.

Освен на купонджиите България, която бе популярна морска дестинация в бившия съветски блок и преди политическите промени, залага и на по-взискателните туристи. С археологически обекти, курорти и уелнес центрове страната иска да се превърне постепенно в целогодишна дестинация, заключава DPA.

Вижте повече в интервюто на Ангелкова за Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 3
pepince
преди 7 години
Браво, венсеремос другари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 10
emos
преди 7 години
Голям смях. Ибиса се казва атентати и преврати в Турция.При тази ситуация увеличението трябваше да е минимум 100%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
Hahoto
преди 7 години
Lasciate ogni speranza
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още