IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижава перспективата за рейтинга на Турция

И извън контекста на опита за преврат се отчита влошаване на сигурността, смята агенцията

17:47 | 20.08.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Икономическият и финансов квартал &quot;Левент&quot; в Истанбул. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Икономическият и финансов квартал "Левент" в Истанбул. Снимка: архив Ройтерс

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings понижи в петък перспективата за рейтинга на Турция до „негативна“ степен, което е признак за влошаване на кредитоспособността на страната.

Според анализаторите дългосрочните задължения продължават да са с т. нар. инвестиционен рейтинг BBB.

Причината за по-слабата перспектива е политическата несигурност след несполучливия опит за военен преврат в страната в средата на юли. Това вероятно ще повлияе на развитието на икономиката.

„Преразглеждането се дължи на необходимостта от оценка на средносрочното влияние на неуспешния военен преврат върху икономическия растеж на Турция, законотворческите институции и външните фактори, като се взимат предвид вече съществуващите проблеми в тези области", пише в съобщението на рейтинговата агенция.

Fitch вече намали рейтинговата си оценка за страната седмица след опита за преврат. Тогава оценката за дългосрочния дълг на страната бе намалена до "BBB-" от "BBB". Оценката е за средно рискова инвестиция.

Рейтинговата агенция Moody's пък директно постави рейтинга на страната в списъка за преразглеждане към понижение три дни след провала на военния преврат.

През миналия месец пък Standard & Poor's понижи оценката си за страната с една степен до "BB" и по този начин - дълбоко в спекулативния клас. 

Неуспешният опит за преврат през юли потвърждава засиления риск за политическата стабилност. В отговор на пуча властите стартираха чистка на последователите на онези, които обвиняват за това, като поне 70 000 служители от публичния сектор са арестувани досега. Мащабът на чистката генерира несигурност по отношение на капацитета и приемствеността в икономиката и администрацията.

Според агенцията голямата обществена опозиция на опита за преврат и последвалото единството на повечето политически партии може да намали политическите турболенции. 

Но и извън контекста на опита за преврат се отчита влошаване на сигурността. Терористичните нападения в Истанбул и Анкара причиниха множество смъртни случаи. Премахването на голям брой висши военни може да попречи на възможността за справяне с текущите предизвикателства пред сигурността, смятат анализаторите на Fitch.

Атаките са оказали съществено влияние върху сектора на туризма, който пряко генерира около 3% от БВП и 13% от сегашните външни постъпления. Приходите от чуждестранни туристи са намалели с 41% на годишна база през първата половина на годината.

Дипломатическото сближаване с Русия може да осигури известна подкрепа за сектора, но без значително подобрение в условията на сигурност е малко вероятно да се стигне до широкомащабно възстановяване на индустрията, смята агенцията.

Очаква се политическата несигурност да повлияе на икономическите резултати и да доведе до рискове за икономическата политика. Агенцията прогнозира спад на растежа в резултат на по-ниските инвестиции въпреки силния старт в началото на годината. Fitch прогнозира ръст на БВП от 3,4% през 2016 г.

Перспективите за значителни структурни реформи, които могат да изместят структурата на растежа от частното потребление, вече се свиват, смята Fitch. Централната банка и търговските банки са изправени пред нов политически натиск върху политиката им за лихвените проценти, коментира агенцията, имайки предвид заплахите на президента Ердоган.

Най-малко седем банки в страната обявиха, че са понижили лихвите по ипотечните кредити, след като Ердоган призова за това и заяви, че ще предприеме мерки срещу тези, които не ги свалят, съобщи Bloomberg. Тонът на Ердоган, който притиска централната банка на страната да понижи лихвите от години, беше силно критичен.

Fitch не очаква фискалната позиция да се отслаби в отговор на опита за преврат.

Повече за Турция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Да , пък и в момента резултаът е 1:0 за Ердоган , с възможност за 2:0 със ситуацията "Гюлен".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
power grid
преди 7 години
Oще не сме видяли целия блясък на ЦРУ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Неуспешен опит за преврат , понижение на рейтинга ...успешен опит , повишение !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още