IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските компании ще правят по-малко бизнес с британски банки след Brexit

Около 45% от фирмите на континента очакват напускането на Великобритания да има негативно или много негативно дългосрочно икономическо влияние

08:22 | 24.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските компании ще правят по-малко бизнес с британски банки след Brexit

Повече от една четвърт от европейските компании планират да намалят бизнеса, който правят с британските банки, след като Великобритания излезе от Европейския съюз (ЕС). Това издават резултати от проучване, проведено от Greenwich Associates и цитирано от Bloomberg.

28% от компаниите на континента планират да се отдалечат от британските банки, като 20% ще правят бизнес с глобални банки, сочат данните от анкетата на фирмата за консултантски финансови услуги. Допитването е проведено сред 63 европейски и британски корпорации.

Близо 8% от британските фирми ще увеличат обема на дейността, която правят с местните банки, издава анкетата.

Ключовото притеснение за компаниите е дали банките, опериращи извън Лондонското сити, ще могат да продължат да продават стоки и услуги свободно в ЕС, след като Великобритания формално излезе от блока.

Повече от половината от европейските компании смятат, че банките от Великобритания ще изгубят своите паспортни права, спрямо 37% от британските фирми, които мислят, че това ще стане. Отговорите по този въпрос са дадени от 128 респонденти.

„Ако се окаже правилен, този резултат ще има значително влияние върху основите на европейския финансов пазар, от който зависят тези корпорации, което ще предизвика допълнителни действия от тяхна страна“, пише в доклада на Greenwich Associates.

Паспортните права не подлежат на преговаряне, а ЕС няма да промени правилата си, за да запази достъпа до единния пазар за Лондонското сити. Това коментира германският народен представител Микаел Фукс, който е приближен на германския канцлер Ангела Меркел.

Банковите изпълнителни директори са особено обезкуражени, че два месеца след референдума министрите, отговарящи за договарянето на най-добрата сделка за Великобритания, смятат, че могат да запазят ползите от достъпа до единния пазар, без да приемат свободното движение на европейските граждани.

Около 45% от компаниите на континента очакват Brexit да има негативно или много негативно дългосрочно икономическо влияние, докато близо 30% от британските фирми мислят така.

Приблизително половината от британските фирми са преразгледали своите стратегии за хеджиране на лихвени проценти и валутни движения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още