IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън опита да намали напрежението в отношенията с Турция заради Гюлен

Вицепрезидентът на САЩ потвърди сътрудничеството на Вашингтон и обясни, че процесът по екстрадация ще отнеме време

20:23 | 24.08.16 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джо Байдън (вляво) разговаря с Реджеп Тайип Ердоган в Анкара. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Джо Байдън (вляво) разговаря с Реджеп Тайип Ердоган в Анкара. Снимка: Ройтерс

Вицепрезидент на САЩ Джо Байдън се опита да намали напрежението, което се появи в отношенията с Турция заради искането за екстрадиране на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен. Байдън, който е на посещение в южната ни съседка, призова днес турските власти да проявят търпение към американската съдебна система, съобщава БТА, като се позова на информация на АП.

Процесът по екстрадиция ще отнеме време, коментира американският вицепрезидент и потвърди сътрудничеството на Вашингтон по случая с живеещия в Пенсилвания ислямски проповедник. Гюлен отрича всякакво участие в опита за преврат на 15 юли, при който загинаха над 270 души, напомня АП.

Байдън заяви още, че "разбира силните чувства" на турското правителство и на турския народ по въпроса за Гюлен, допълва АФП. Той каза, че САЩ работят с Турция, за да помогнат за подготовката на официално искане за екстрадиция на Гюлен, предаде ДПА.

"Нашите юристи работят в момента с техни турски колеги по представянето и оценката на материалите и доказателствата, които трябва да бъдат предадени в американски съд, за да отговарят на изискванията по нашия закон в договора за екстрадиция, за да бъде екстрадиран Гюлен", каза Байдън, цитиран от АП.

Той се постара да премахне опасенията, че САЩ защитават Гюлен.

"Ние нямаме никакъв, никакъв, никакъв интерес да защитаваме някой, който е навредил на наш съюзник", каза на пресконференцията Байдън. "Но ние трябва да изпълним правните стандарти съгласно нашето законодателство", допълни той.

Байдън предупреди, че президентът Барак Обама няма да се намеси в процеса по екстрадиция, отбелязва АП.

"Трябва да бъде ясно, че съгласно американското законодателство президентът на САЩ няма право да екстрадира когото и да било, само американски съд може да направи това", поясни Байдън. "Ако президент опита да направи това, то би било престъпление за импийчмънт", допълни той.

Турски официални лица, включително президентът Реджеп Тайип Ердоган, многократно призоваха САЩ бързо да екстрадират Гюлен. Турция е започнала официална процедура за екстрадиция на Гюлен, съобщи от своя страна турският премиер Бинали Йълдъръм.

Ние в съответствие с двустранните споразумения започнахме процедура по екстрадиция в нашата страна на предводителя на опита за преврат Фетхуллах Гюлен. Ние най-вече очакваме от САЩ, че този процес ще се придвижва без забавяния и няма да зацикли, каза Йълдъръм. Той посочи, че специалисти от министерствата на правосъдието и на външните работи на двете страни вече са пристъпили към работа по оценка на уликите.

"Ако процесът може да бъде ускорен, за връщането на Гюлен в нашата страна, за да бъде наказан, ако нашето сътрудничество в това отношение продължи да се засилва, тогава скръбта на турския народ, неговото разочарование по този въпрос бързо ще отстъпи на положителни чувства", каза Йълдъръм, цитиран от АП.

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг съобщи днес, че официалното искане за екстрадиция на Гюлен заради неговото предполагаемо участие в опита за преврат ще бъде подадено следващата седмица, съобщава агенцията.

На пресконференцията турският премиер Бинали Йълдъръм отбеляза, че Турция и САЩ не трябва никога да позволяват инциденти да навредят на техните отношения, посочва Ройтерс. Байдън отхвърли намеците, че американското правителство е знаело за плановете за преврат предварително, допълва АП.

"Съединените щати не са имали никаква предварителна информация за това, което предстои на 15 юли", каза Джо Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 34 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
Ако се огледаш около себе си ше видиш че самоти си "мушмулът" дето мисли така...а десетте плюса дето си си ги нашляпал сам, могат да дадат удовлетворение само на орица като тебе : Стоян , лудия , кухаото и копъра ...е туй сте майсторите на самозадоволяването !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 48 rate down comment 7
misanthrope
преди 7 години
КалендарЧО.. мноо си зелен мойто момче! Ако твоите представи за света са от филмите със Бате Арни, моите не са. Мао, Мяу... тук става дума за Турция не за Мао. Американците тоя номер с успешния преврат в Турция са го правили няколко пъти, така че ако искаха, можеш да не се съмняваш, че знаят как да го направят. Ако американците организираха преврата, нямаше да се пробват 50тина войничета, а цялата армия щеше да е по улиците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 39 rate down comment 12
kalendar
преди 7 години
...щото американците квото подкрепят и то става. Тавариш Ким, президента е мислил друго, друго си е мислил и Чан Кайшъ, докато е размахвал бялата си кърпичка от кораба, пътувайки към острова...кво ли си е викал Мао тогава? Добре, че американците правят филми, че хората да си мислят, че винаги побеждават...знаеш-Рамбо, Роки, Умирай трудно и т.н. Не помня Хо Ши Мин дали доживяваше края на войната...ама се сети и там какво се случва. За преврати, конкретно ако си говорим...Няма да забравя как аятолах Хомейни отиде и си прибра държавицата...тая дето от тогава до сега мине не мине и им покаже среден пръст. Събуди се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 45 rate down comment 5
misanthrope
преди 7 години
Да обясня туканка... тоз Гюлен е тамошния Доган така като гледам. Няма тука проповедник политик. С Ердоган ми се струва да са се скарали за пари не за друго, така че Щатите нема да сбъркат, ако го екстрадират. Вярвам също че ... айде не да не са знаели ама не са подкрепяли преврата активно. Ако го подкрепяха, щеше да е успешен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 38 rate down comment 5
scott
преди 7 години
ко?има духовници, верно е. ама те не се интересуват от това да обесневат на другите, да проповедват, да са извесни......гюллен не е сред тех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 43 rate down comment 8
michaelis21
преди 7 години
По темата, колкото ще приемат Турция в ЕС, така и със Гюлен.Въпроса е да обещава.Колкото и на нас ни премахнаха визите за САЩ.Ама колко се клеха,не е истина, пък и продължават.Така се прави политика.Намаля се напрежението и се почва с едни надлъгвания, пазърлъци, мини заплахи, удари под кръстта и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 46 rate down comment 9
copper
преди 7 години
зелко, неодобрението към разхлабените ви от раболепие мускули не е престорено и е масово. мавито ви е стопил и джигера с прочувствената си ода за смъртта на осама. имате ли представа като опукат и плешивия дребосък колко ръце ще пляскат и колко бутилки ще гърмят, пхахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 42 rate down comment 19
ing5rov
преди 7 години
Стовене , кога *** толкоз минуси бе...само лудия е по добър от тебе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 14
Hahoto
преди 7 години
Байдан да пита Боко, как се финтира правната , он ще му обясни и ще завърши с Конгрячулейшънс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 50 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 7 години
Еми какво да ти пиша, ставаш смешен. Ердоган и Путин са на елеменарното материално ниво, да пребием някого, да накажем, да отмъстим, да мачкаме.... Проповедника е на духовно ниво. Може да го унищожат, но си остава праведен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още