IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Svenska Dagbladet: САЩ разглеждат Северен поток 2 като клин между членовете в ЕС

При посещението си в Швеция американският вицепрезидент Джо Байдън ще се опита да спре проекта, твърди шведското издание

13:02 | 25.08.16 г. 7
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ разглежда проекта за разширение на „Северен поток“ като опит на Русия да раздели страните от ЕС, които се нуждаят от руските доставки на природен газ. Това коментира шведското издание Svenska Dagbladet по повод днешното посещение на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън в Швеция.

Според изданието чрез визитата САЩ се опитват да накарат Стокхолм да се противопостави на проекта, пише руската информационна агенция ТАСС. Байдън ще разговаря с шведския премиер Стефан Льовен, а обявената основна тема на срещата ще бъде енергийната сигурност на Европа.

Svenska Dagbladet коментира, че на този етап шведското правителство не планира никакви действия за спиране на проекта. Според министъра, отговарящ за международното сътрудничество, Изабела Левин възможностите на кабинета в тази насока са ограничени. Единствената възможност за възражения могат да бъдат екологични опасения.

Външният министър на Швеция Маргот Валстрьом пък оставя решението в ръцете на местните власти. „Те могат да решат самостоятелно дали желаят да получат чужди инвестиции в мултинационална инфраструктура“, каза тя, цитирана от ТАСС.

Агенцията припомня, че разширението на „Северен поток“ предвижда изграждането на още две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра годишно по дъното на Балтийско море. Плановете са проектът да бъде въведен в експлоатация към края на 2019 година и така Русия да изпълни плановете си да заобиколи Украйна като транзитна страна на руския газ.

Полша обаче постави първия прът в колелата на „Северен поток“ 2 – регулаторните органи в страната отказаха да регистрират съвместното предприятие между „Газпром“ и европейските акционери в проекта. Това поставя под въпрос дали новият газопровод ще изпълни изискванията на Третия либерализационен пакет в енергетиката.

Европейските правила предвиждат компаниите, които добиват газ, да не държат мажоритарен дял от инфраструктурата за преноса на суровината. Това беше пречката пред реализацията на „Южен поток“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 7 години
хахахаха, пак напън за оригиналност :) и пак тотална излагация на селския ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
copper
преди 7 години
Зелко нащърбена,казва се, че две линии са успоредни, когато нямат обща точка в пространството и са равноотдалечени една от друга. Неуспоредната на американската линия има не само сближавания с нея, ами и обща точка. Нема да вденеш, да та таковат инженерите в пр.остата тиква, хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 19
ing5rov
преди 7 години
Мдаа , всяка линия неуспоредна с американската е грешна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 20
v_tin
преди 7 години
Поляците подскачаха и срещу първата тръба, ама после спряха. И без петел съмва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 21
ing5rov
преди 7 години
По голям клин от САЩовете няма !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още