IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Села от Северозапада са похарчили милиони от еврофондовете за стадиони

Няма кой да ползва съоръженията, казват жители на селата

13:06 | 29.08.16 г. 20
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

От няколко години Северозападна България е в челото на европейските класации по бедност и отрицателен прираст на населението. Това не попречи на местната власт да изгражда спортни съоръжения за милиони (с пари от програмите за 2007 – 2013 г. - бел. ред.).

Община Ружинци е една от най-бедните общини в най-бедния район в Европа. Тук безработицата е 75%, а от хилядата жители на селото пенсионерите са 65%, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

Въпреки това тук са инвестирани над 5,5 млн. лв. в спортното съоръжение, което се ползва предимно от деца заради липсата на физкултурен салон в училището.

За да има смисъл да се работи по спорта и по стадиона, трябва да има работни места за младите хора, които да се върнат, казват жители на селото. 

По данни на общината в училището учат над 220 деца. Тук освен футболен терен, са изградени зала за пресконференции, съблекални, тепих за джудо, а от стените по коридорите висят необезопасени кабели. Тоалетните и баните за спортистите също са недовършени.

Само на 15 км от Ружинци има друго село с подобен стадион. Тук общата картина не е по-различна - застаряващо население без собствен отбор. От построяването на стадиона до днес не е игран нито един официален мач, а парите за издръжка отдавна са изчерпани.

"Имахме 10 хил. лева, които отдавна изхарчихме", заявяват от администрацията на селото.

Още на север видинското село Ново село се хвали със спортен комплекс за 5,5 млн. лв. "За какво ми е. И да го има, и да го няма, все тая", споделя жител на селцето.

Издръжката на комплекса гълта 68 хиляди лв. на година от общинския бюджет, а от общината твърдят, че нямат статистика от колко човека се ползва проектът.

"Вместо този стадион трябва да оправят улиците. Тук няма хора, сакатите бабички ли ще ходят на басейна", питат жители.

Според договорите и на трите съоръжения кметовете нямат право да събират такси за използването на спортните комплекси. А ако не се справят с поддръжката им, ще трябва да връщат от общинския бюджет средствата за строителството. 

Вижте още във видеото: 

Можете да гледате още в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

19
rate up comment 8 rate down comment 1
fri
преди 7 години
Отдавна ми е ясно (а на кой не e), че в ЕС и вчастност Б-ия има голямо крадене на пари на уж "фондове" за нещо си- и поради това ЕС ще си отиде в небитието - но който крал-крал..Да не говорим за другите поразии - ислямизма и тероризма в Европа - поради лакомията на някои самозабравили се управляващи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 6
pepince
преди 7 години
Какво "завидно образование, култура, здравеопазване" , каква нормална храна ядяхме, ужас беше, чакахме да дойде нова година да опитаме луканка и банани на опашки от по над 100 човека, висящи часове за залъка, такава мизерия си беше, че не искам да си спомням! Не манипулирайте и не лъжете хората, тая партия БКП, преименувала се на БСП, кога ще понесе отговорност за геноцида над българския народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
0pk
преди 7 години
Ти тия работи помниш ли ги, или правиш преразказ с елементи на разсъждение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Има преследване, сега тези съоръжения като не се ползват трябва да се върнат парите.Това означава набиване на яки данъци на тези хора в тези села гласували за тази местна власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 7 години
... и нито един отбор в новата А група, за сметка на няколко без стадион :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 10
watergateory
преди 7 години
Може и да си прав/а, но навремето имахме завидно образование, култура, здравеопазване, хората не ровеха по кофите и нямаше престъпност. Ядяхме нормална храна и нямаше изнасилваня и побоища за 5 лева по селата. Земята се обработваше и селата бяха пълни с хора. А лекарите и учителите не са ги биели, а са били на почет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 0
watergateory
преди 7 години
Очевидно става въпрос за престъпление (тъй като няма как да се обоснове икономически един такъв проект). Очевидно всяка далавера в БГ означава процент за мутрата (или който е на власт - нали затова искат властта). Очевидно е обаче, че в БГ краденето и далаверите не ги прави само една личност, а поне 60-70% от населението е крадливо и то не защото сме българи, а защото няма контрол и строги наказания. Просто ние като българи прекалено малко изискваме тези корупциионни практики да се преследват наказателно. Във всекидневието ни е все тая, но факт, е че малко по малко унищожаваме населението и територията си, в следствие на нашето бездействие. Морал, образование и ценности трябват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 9
studioaa
преди 7 години
Ами и то по времето на тодор живков беше така, магазините празни, за нова кола се чака 15 години, за нов апартамент 20, ама у Долно Нанадолнище с жители баба Пена и дЕдо Киро има нова канализация и има огромни субсидии са ТКЗС, защото всяко яйце е бомба срещу капиталистическите агресори. Един лекар взема 100 лв на месец, един учител 150 лв, а един метач на улиците 300 лв - така се водеше война срещу "буржоазията". Сега пак е същото, само че облагодетелстваните са други - вместо ТКЗС субсидията я крадат зелените централи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 1
I
преди 7 години
Здраво тяло - здрав дух, но в главата кух.Селски стадиони за милиони, а в джбовете на болшинството от народа семки и бонбони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 25 rate down comment 1
tweety
преди 7 години
Няма да ги похарчат за пътища. Критериите на програмата за развитие на селските райони са така направени, че получаваш предимство, ако кандидатстваш за спортни съоръжения. Що така, никой май не знае.И няма никъде заложена проверка за безумия в критериите :)Затова полуобезлюдени села се сдобиха с олимпийска спортна инфраструктура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още