IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилма Русеф се бори до последно

Бразилският президент твърди, че е жертва на държавен преврат, и подложи на остра критика някои от участниците в свалянето й от поста

10:23 | 30.08.16 г. 1
<p>
	Дилма Русеф. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дилма Русеф. Снимка: Ройтерс

След дни Партията на трудещите се на бразилския президент Дилма Русеф може да бъде свалена от власт от Сената на страната, но Русеф продължи борбата, както може да се очаква от човек, който в миналото е бил марксистки партизанин, пише британският в. Guardian, коментирайки процеса за импийчмънт. Самата Русеф сравни процедурата с военните трибунали, които са я изпратили в затвора, и продължава да твърди, че е жертва на държавен преврат.

Противниците на бразилския президент обаче използваха явяването й пред Сената, за да повторят твърденията си, че процесът срещу нея съответства на Конституцията и цели да се определи дали тя е злоупотребила с властта си, посочва британското издание. Проточилият се политически процес парализира правителството, засенчи подготовката на олимпийските игри и подкопа усилията за борба срещу рецесията на най-голямата икономика в Латинска Америка, отбелязва Guardian.

Много бразилци са уморени от дрязгите в столицата, но историците вероятно ще разглеждат вчерашното заседание на Сената като ключов момент в свалянето на Партията на трудещите се от власт, въпреки че тя не е губила избори от 2002 г., подчертава британският вестник.

Русеф може да няма шансове да се възстанови, но тя използва речта си, за да подложи на остра критика някои от участниците в свалянето й, пише Guardian. Тя обвини бившия председател на долната камара на парламента Едуардо Каня в изнудване и изпълняващия длъжността президент Мишел Темер - че е откраднал поста й, избягвайки преките избори, посочва британското издание. Но дори съюзници на Русеф смятат, че тя няма особени шансове да избегне импийчмънта, отбелязва вестникът, цитирайки сенатор Ото Аленкар от Социалдемократическата партия.

Русеф възприе нарочно войнствен тон, избягвайки техническите подробности по обвинението си, пише френският в. Le Monde, цитиран от БТА. Почти театралното й поведение имаше за цел по-скоро да се погрижи за биографията й, призовавайки общественото мнение за свидетел, отколкото да промени резултата, пише френското издание.

Импийчмънтът слага край на модела на една остаряла левица, отбелязва Monde, въпреки че обвиненията в държавен преврат и нарушаване на демократичните правила карат част от сенаторите да изпитват неудобство.

Цитираният от изданието сенатор Кристовам Буарке от Демократическата работническа партия обаче заявява, че е разочарован от левицата, която според него е станала арогантна и отказва да признае грешките си. Според Буарке импийчмънтът на Дилма Русеф ще сложи край не само на нейното управление, но и на модела на остарялата левица, която отказва да се обнови, пише Monde.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
ABBA
преди 7 години
Ako мислите, че Фашингтон ще позволи Бразилия да влезе в БРИКС и да се отвърже от каишката - не става така лесно.Тълпи хрантутници вардят. Малка тумба от тях са журнаГлистите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още