IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Кук: Решението на ЕК за Apple не се базира на факти или закони

Решението застрашава "духа на икономическото партньорство" между САЩ и ЕС, заявиха от американското финансово министерство

16:55 | 30.08.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Тим Кук отхвърли искането на Европейския съюз към Apple да върне „неплатени“ данъци за 14,5 млрд. долара на Ирландия, заявявайки, че „липсват основания, базирани на факти или закони“, съобщава TechCrunch.

В писмо до клиентите си главният изпълнителен директор на Apple нарече хода на ЕС „безпрецедентен“ и „вреден“. Според Кук Apple, която има операции в Ирландия от 1980 г. насам и в момента в страната за нея работят близо 6000 души, напълно спазва международното и местното право по отношение на данъчната ставка, по която плаща на европейската страна.

„Европейската комисия полага усилия да пренапише историята на Apple в Европа, пренебрегва данъчните закони на Ирландия и междувременно преобръща международната данъчна система. Решението, публикувано на 30 август, твърди, че Ирландия е предоставила специални условия на Apple по отношение на данъците ни“, пише Кук.

„Това твърдение не се основава на факти или на право. Никога не сме искали, нито сме получавали някакви специални сделки. Сега се оказваме в необичайната позиция да сме осъдени да изплатим със задна дата допълнителни данъци на правителство, което казва, че не му дължим нищо повече от вече платеното от нас“, добавя той.

Кук признава, че данъчните закони за компаниите с бизнес на глобално ниво са предизвикателство. Той твърди обаче, че плащайки тези данъци там, „където е създадена стойността“, Apple не прави нищо лошо и е нечестно нападната от ЕС.

„Почти цялата ни дейност по проучвания и развитие е в Калифорния, така че по-голямата част от печалбата ни се облага в САЩ. Европейските компании, които правят бизнес в САЩ, също се облагат на същия принцип. Комисията обаче сега иска ретроактивна промяна на тези правила“, допълва той.

„Отвъд очевидната атака срещу Apple най-изразеният и вреден ефект от това решение ще бъде върху инвестициите и създаването на работни места в Европа. По логиката на комисията всяка компания в Ирландия и в Европа внезапно се оказва в риск да бъде подложена на данъци по закони, които никога не са съществували“, казва Кук.

Шефът на Apple допълва, че компанията подкрепя международна данъчна реформа, но предпочита да проведе диалог със засегнатите държави и техните лидери, отколкото с ЕС. Той добавя, че мерките трябва да се отнасят за бъдещото, а не да действат ретроактивно, както гласи директивата на ЕС.

Apple планира да обжалва решението, а Кук заяви, че е „убеден“, че ще спечели.

Ходът на Брюксел предизвика реакция и от министерството на финансите на САЩ.

Решението застрашава "духа на икономическото партньорство" между Съединените щати и Европейския съюз, предупреди говорител на американското финансово министерство, цитиран от AFP.

„Съществува опасност действията на Европейската комисия да подкопаят чуждестранните инвестиции, бизнес климата в Европа и важния дух на партньорство между САЩ и ЕС", изтъкна говорителят в комюнике.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 7 години
че вас пу. отдавна ви настройва зада не виждате собствената си мизерия :):) но това е от стара школа, така че и тук не прилага иновации джуджето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 7 години
той не мисли често, щом е написано ЕК или ЕС значи лошо, така им пише в опорките на новите комунацисти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 7 години
Импе и на кьоравите е ясно че големите компании не случайно ходят в Ирландия и за да вземе ЕС такова решение бъди сигурен че нещата не са изсмукани от пръстите А ми обясни що не дойдат в БГ на по 10% а ми търчат там да плащат високи данъци ако няма врътка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Каквото и да има процеса е необратим.На европейците им писна все американците да определят всички правила и политики и така грубо да ги налагат.Ще продължим все повече да се настройваме срещу САЩ и тяхното доминиране в политика, търговия, законодателство и отделни закони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
Jorkata
преди 7 години
Кам мислиш? :) Гледай сега как ще има я Реногейт, я Пежогейт, я Ситроенгейт, или пак ще има прираст на атентати във Франция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Двата гей клуба нещо много сериозно се сдърпаха.Това дали е заради ТТИП опозицията и опита на ЕС да се еманципира от САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 1
pecan
преди 7 години
Значи като глобяват Фолцваген е законно , а като глобяват Епъл незаконно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още