IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излиза ли златото от мода за централните банки?

Покупките на злато от страна на световните централни банки се свиват с 40% през второто тримесечие

21:21 | 30.08.16 г. 50
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Представете си, че имате толкова много злато, че сте загубили желание за повече.

Централните банки по света показаха привидно неутолима жажда за злато от 2010 г.  насам, изграждайки огромна съкровищница на благородния метал. Но сега се появяват признаци на лека умора от страна на тези държавни институции, пише CNN. 

Покупките на злато от страна на световните централни банки се свиват с 40% през второто тримесечие, показва статистиката на World Gold Council. Последното тримесечие всъщност беше белязано от най-слабия темп на покупки на злато от страна на централните банки от 2011 г. насам, сочи още статистиката.

Но защо изглежда така, сякаш златото излиза от мода за централните банки?

World Gold Council отбелязва намаляващ апетит през последните месеци от централните банки на нововъзникващите пазари. Това вероятно е отражение на по-малкото долари за инвестиране в развиващите се страни, където износът се срина от ниските цени на суровини като петрола, медта и желязната руда. 

"Развиващите се пазари се изправят пред много насрещни ветрове. Така че ще започнете да виждате забавяне при всички активи, които купуват”, обясни Есечиал Чопич, директор за централните банки на World Gold Council.

Друг проблем е, че цената на жълтия метал се увеличи рязко. Цената на златото скочи с 24% през тази година, благодарение отчасти на пристъпите на турбулентност на финансовите пазари, които подтикнаха изплашените инвеститори да бягат към алтернативи. А има тенденция златото да се представя добре по време на моменти на нестабилност.

Хубавото е, че стойността на златото, натрупано от централните банки, също се увеличава. Те вече притежават много от него - златото сега представлява 3% от общите резерви на централните банки на нововъзникващите пазари, което е покачване спрямо нулевите нива през 2007 г.

Все пак, някои централни банки  всъщност намалят своите златни активи, като например централните банки в Германия, Йордания и Украйна продаваха злато през второто тримесечие, посочва още CNN.

Така или иначе банките притежават невероятните 32,800 тона злато, равняващи се на около 1,4 трлн. долара, най-високите нива от 2013 г., според данни на World Gold Council.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

46
rate up comment 1 rate down comment 1
delcoSmoka
преди 7 години
Ха ха ха не бе Михале просто както казва стажантката Веселина Василева "банките притежават невероятните 32,800 тона злато" ама НАЙ НЕВЕРОЯТНОТО е, че нямат грам ФИЗИЧЕСКО такова ха ха ха .Важното е комисионните да текат и рекламата от брокери и банки ха ха хаИ да не забравя купувайте ДЦК с ОТРИЦАТЕЛНА ЛИХВА ха ха ха или акции на фалирали банки ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 8 rate down comment 1
boyan.botev
преди 7 години
На въпрос на сенатор Рон Пол към Бен Бернанке при изслушване на последния пред сенатска комисия златото пари ли е или актив, усмивката от лицето на Бен изчезна и съвсем сериозно отговори, че златото е актив. Рон Пол засегна най- актуалния проблем на икономиката в сегашното време и той е в демонетизацията на златото. Вече 72 години след Бретън Уудс успехите на съвременните вавилонци в това направление са сериозни. Трудно се търгува сега със злато и това е целта- доколкото е в наличност, да е собственост на точно определени хора, които по-добре от всички останали ще могат да го притежават и управляват. А останалите нека прочетат обръщението на Йоан Богослов към Лаодикийците.Поздравления към Хахото, тъй като той откри единствената алтернатива на драгоценния метал. И това не е само шеговито- неговото откритие, ако не се изконсумира, отговаря на всички свойства на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 7 години
ямам грешна глобална прогноза... Защо ли ?! :)))---да ти кажа, само грешни прогнози правиш, до сега не съм видял една правилна, само мишето те бие по успех в прогнозите, хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 7 години
Цените на останалите стоки и услуги са силно зависими от технологиите и варират наистина много---------------цената на златото също зависи от технологиите, незнам що реши че не е ... на там не съм те дочел, защото предполагам че пак правиш заключения с грешно зададени входни параметри :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 1
d333
преди 7 години
SS-23, по-назад те питах нещо, но явно не си ми прочел въпроса. Кое според теб ще ползваме в бъдеще за пари?....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Колко изкара от тия прогнози пич, това е въпроса. Иначе всичките във форума само познаваме и само сме на печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Абе дай по-реално а----Напълно реално ти говоря ... до сега, вече повече 3 години - нямам грешна глобална прогноза... Защо ли ?! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 5
misanthrope
преди 7 години
О пророк! Истина е, истината ви казвам.. и ще слезе златото на земята и ще настъпи ....:)Абе дай по-реално а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 3
SS-23
преди 7 години
забелажате, че даже баМките, тази спекулативна машина, в кризисно време търси ... ФИЗИЧЕСКОТО, което по инерция от времето е в лицето на златото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 7 rate down comment 3
SS-23
преди 7 години
Златото е последната ФИЗИЧЕСКА сламка, за която *по инерция* се хващат всички, вкл. и бамките. Аз пък казвам, че тепърва "златно" ще стане "средството" , което успее да измъкне Индивида от силово наложената му пъпна връв с баМковата система и нейният Изпълнителен директор - правителствата на държавите!Помнете ми прогнозата ... никой по света няма да може да търпи дълго време да е в капан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още