IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизвикателството газ от Туркменистан на европейския пазар

Пътят на туркменския газ на Запад вероятно ще преминава през Азербайджан

18:25 | 04.09.16 г. 2
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато в началото на седмицата президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов се срещна с германския канцлер Ангела Меркел, в плановете му имаше един голям енергиен проект – как да продава туркменски газ в Европа, пише в коментар Natural Gas Europe.

От близо десетилетие Туркменистан се опитва да намери пазари на Запад на своя газ. Задачата обаче е никак не е лесна, защото на този етап липсва инфраструктурата, по която да потече суровината. Изграждането на нови газопроводи обаче струва милиарди, а от друга страна ще подразни и Москва, защото ще отнеме значителен дял от европейския газов пазар, на който Русия разчита.

Туркменистан има капацитет да продава между 30 и 40 млрд. куб. метра природен газ годишно в Европа.

Всъщност Ашхабад няма голям избор. През миналата година единственият купувач на газ е Китай, където бяха доставени 27,7 млрд. куб. метра. Туркменистан продаде и 7,2 млрд. куб. метра газ и на Иран, но сделките бяха по-скоро бартерни, тоест срещу тях страната не получи пари в брой.

От миналата година „Газпром“ вече не купува газ от Туркменистан.

Така Бердимухамедов има само няколко възможности за износ на суровината – на Запад или към Индия и Пакистан. Индия и Пакистан също са перспективни пазари, но нестабилността на Афганистан в момента е сериозна пречка за реализацията на планирания отпреди газопровод TAPI (Туркменистан – Афганистан – Пакистан – Индия). Капацитетът му е около 30 млрд. куб. метра, а прогнозната цена – над 10 млрд. долара.

Посещението в Берлин вероятно е показател, че Туркменистан се съсредоточава именно към европейските пазари и търси начин да реализира доставките.

Един от вариантите за това е Азербайджан. Разстоянието между двете страни е само 300 км през Каспийския залив и свързването на офшорните платформи за добив на природен газ няма да изисква големи инвестиции.

Според източници на Natural Gas Europe Баку и Ашхабад вече водят интензивни преговори за свързването на газовите си инсталации, но има някои препятствия, които все още не могат да бъдат преодолени. Едно от тях са петролни находища в Каспийско море, за чиято собственост двете страни отдавна спорят.

В държавната азербайджанска петролна и газова компания Socar обаче са оптимисти, че този проблем скоро ще бъде решен. 

Остава разбира се и въпросът за финансирането на проектите.

Очакванията са, че на първо време двете страни ще построят връзки, чийто капацитет ще бъде между 8 и 12 млрд. куб. метра годишно. Част от този газ Азербайджан може да ползва и за вътрешния си пазар, защото суровината, добивана от находището „Шах Дениз“ в Каспийско море, се изнася.

Така Туркменистан също ще може да бъде разглеждан като източник на природен газ, който да захрани силно подкрепяния от Европейската комисия Южен газов коридор. Реализацията на този проект напредва – в процес на изграждане са и двата газопровода по него – Трансанадолския газопровод (TANAP) и Трансадриатическия газопровод (ТАР).

Обединяването на мрежите на Туркменистан и Азербайджан съвсем няма да е лесна задача, но пък това е пътят на туркменския газ към Европа.

А какво мисли германския канцлер Ангела Меркел по повод плановете на Бердимухамедов? Туркменският президент потърси подкрепата на Берлин, заявявайки, че Германия като уважаван член на ЕС ще подкрепи процеса.  На съвместната пресконференция Меркел обаче сподели единствено: „Надявам се, че съществуващите проблеми ще могат да бъдат преодолени“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Tutankhamon
преди 7 години
...А не би трябвало. Америка, освен най-голям производител, е и най-голям консуматор. Иде зима, очаквано е да се вдигне вътрешната консумация и за експорт - особено, при тези цени на континенталния добив - икономическата изгода да позачезне. На мястото на туркменските добивници, бих инвестирал повечко в инфраструктура за износ към Китай и Индия, както и в мир в Афганистан /начини да искаш/ но, да се натискам за ЕС - не, не бих. Тежи им мисленето с шаблони - ох, как им тежи! - и единствено в тяхна власт е да си настроят процесите под капака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
То няма лошо да се доставя природен газ и от Туркменистан, след като това ще диверсифицира доставките от Русия. Но защо вече дори не се споменават доставките на LNG от Америка, защото - според предишни публикации за това дори има изградена инфраструктура. Това ме озадачава,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още