IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски активисти подадоха жалба срещу търговския пакт между ЕС и Канада

Активистите искат от Конституционния съд в Германия да спре прилагането на споразумението

17:35 | 31.08.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Активисти заведоха най-голямата по думите им публична жалба в Конституционния съд в Германия, надявайки се, че това ще спре търговското споразумение между Европейския съюз и Канада (CETA), съобщава Ройтерс.

Сделката, която някои възприемат като образец за споразумението между ЕС и САЩ (ТПТИ, TTIP), което все още е в процес на преговори, е най-амбициозният търговски пакт на ЕС досега и може да увеличи търговията между двете страни с около 20%.

То ще премахне незабавно митата по 98% от стоките. Освен това включва регулаторно сътрудничество, корабоплаване, устойчиво развитие и достъп до държавни търгове. Ратификацията му обаче все още е изправенa пред препятствия.

Макар че привържениците му твърдят, че то ще добавя по 11,6 млрд. евро годишно към икономиката на ЕС, много европейски избиратели са скептично настроени към ползите и се опасяват, че то ще даде на мултинационалните корпорации по-голям достъп до европейските пазари без да създава заетост.

Трите германски групи – Campact, foodwatch и More Democracy, са пристигнали в съда в Карлсруе с камион, съдържащ 70 кутии с документи и общо 125 хил. подписа.

Те твърдят, че Всеобхватното икономическо и търговско споразумение нарушава Конституцията на Германия и искат съдът в Карлсруе да спре прилагането на сделката преди ратификацията от страните в ЕС.

Европейската комисия се надява, че правителствата на европейските страни ще одобрят СЕТА преди планираната среща на високо равнище между ЕС и Канада в края на октомври. Европейският парламент също трябва да го гласува, което ще позволи договорките да влязат в сила временно през следващата година.

Националните, а и някои регионални, правителства все пак ще трябва да го ратифицират. Търговското споразумение с Корея влезе временно в сила през 2011 г., но бе изцяло ратифицирано четири години по-късно.

Германските групи настояват, че този процес подкопава демокрацията, тъй като гражданите ще бъдат изключени от взимането на решение.

Временното прилагане на СЕТА е изключително опасно“, предупреждават групите. Демократично нелегитимни комисии и медиаторски съдилища, които взимат благоприятни за инвеститорите решения, ще започнат работа без съгласието на долната камара на парламента“, добавят те.

Акитивистите твърдят още, че споразумението ще затрудни подобряването на защитата на околната среда или здравеопазването.

Икономическият министър Зигмар Габриел, лидер на Социалдемократите, които споделят властта с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, заяви, че търговската сделка между ЕС и САЩ реално е пропаднала, но продължава да подкрепя СЕТА.

Франция също изпитва съмнения за американското споразумение, макар да подкрепя СЕТА, която включва предложение на ЕС по спорния въпрос за уреждането на спорове между държави и инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Иначе ни чака голема далавера за америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Ето това същото действие сега трябва да се повтори и в поне още 10 страни членки на ЕС.Отговорни и образовани граждани юридически да атакуват подписването на ТТИП пред КС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още