IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът официално отстрани Дилма Русеф от поста президент на Бразилия

Сенаторите гласуваха с 61 гласа "за" срещу 20 "против"

20:13 | 31.08.16 г. 10
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Дилма Русеф официално бе отстранена от поста президент на Бразилия в сряда заради нарушаване на бюджетните закони, съобщава The Wall Street Journal. Отстраняването идва след процес на импийчмънт, който поляризира латиноамериканската страна и парализира политическия небосклон в продължение на девет месеца.

Сега новите лидери на Бразилия ще трябва да се борят с икономика в рецесия и разгневен, разединен електорат.

Сенатът на Бразилия гласува с 61 гласа "за" срещу 20 "против" по обвиненията, че Русеф е използвала незаконни счетоводни маневри, за да прикрие нарастващия бюджетен дефицит. Действията се считат за престъпление, подлежащо на импийчмънт, в страната с история на хиперинфлация и лошо фискално управление. Две трети от общо 81 сенатора в Бразилия, или 54 гласа, бяха нужни за премахването на Русеф от власт.

Резултатът беше до голяма степен очакван, макар и само частично заради юридическите доказателства, представени срещу нея. Преди последната фаза на процеса, стартиран миналата седмица, администрацията на Русеф се изправи пред брутална рецесия и огромен корупционен скандала в държавната петролна компания Petrobras, който разцепи политическата ѝ база и унищожи подкрепата за нея сред обществото.

Отстраняването ѝ е унизителен край за първата жена президент на Бразилия и слага край на близо 13 години управление на нейната лява Работническа партия. Тя заяви, че ще обжалва решението.

Временно изпълняващият длъжността президент на Бразилия Мишел Темер, който бе вицепрезидент и бе сред множеството бивши поддръжници на Русеф, които бързо я изоставиха, след като започнаха проблеми, ще завърши втория ѝ мандат, приключващ в края на 2018 г.

Той ще встъпи в длъжност като президент още днес, като ще положи клетва в 16 часа местно време (19 часа по Гринуич). Церемонията по встъпването в длъжност ще се състои в Сената. Очаква се след това 75-годишният Темер да отпътува за Китай, за да участва в срещата на високо равнище на най-големите световни икономики Г-20.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 7 години
Бе...не съм и адвокат на Дилма, ама я отстраняват...щото прикривала бюджетният дефицит??? Сериозно ли? До колкото четох обвиненията в корупция били отпаднали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
needtoknowmore
преди 7 години
Ей туй лошото ЦРУ ... иначе ги водеше към светлият социализъм, просперитет и глобална икономическа хегемония ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 8
ing5rov
преди 7 години
Мдааа 1:0 за ЦРУ , рейтинговите глашатаи на САЩа могат да почнат наддаването ...иде просперитетът и демокрацията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още