IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството започна проверки на малки ВЕЦ

Рибари протестират срещу изграждането на водна централа в зоната Рила-буфер

15:55 | 01.09.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Минивец на Лева река в Рила. <em>Снимка: WWF</em></p>

Минивец на Лева река в Рила. Снимка: WWF

Мащабна проверка на водноелелктрическите централи върху екологично уязвими участъци на реките е започнало  Министерството на околната среда и водите (МОСВ). През юли и август 2016 г. са проверени 138 централи от общо 217, подлежащи на контрол. В 19 са установени нарушения и са им съставени актове, съобщи екоминистерството.

Целта е да се ограничи потенциалното негативно въздействие върху водните ресурси и екосистемите, каза зам.-министър Атанаска Николова на среща с представители на екологични организации.

За днес рибари от клуб „Балканка“ бяха обявили протест пред екоминистерството срещу изграждането на минивец "Енерджи - Говедарци" в подножието на Рила планина. Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ обяви, че подкрепя протеста. 

Според Атанаска Николова съвместно с неправителствения сектор вече е разработена методика, която ще оценява потенциалните рискове от изграждането на малки ВЕЦ. Предстои документът, който определя участъци, в които категорично се забранява строеж на такива съоръжения, да бъде одобрен от министъра на околната среда.

Прилагането на методиката трябва да предотврати неблагоприятния ефект  върху екологично уязвими участъци и да ограничи инвестиционни намерения, увреждащи екосистемите.

Николова уточни, че жалбата на сдружение „Балканка“  ще бъде разгледана и издаденото разрешително не е окончателно. То подлежи на проверка по законосъобразност и ако има пропуски в процедурата, в правомощията на министъра е да го отмени или върне за допълнително уточняване.

Според природозащитниците спорният ВЕЦ се изгражда в зоната от европейската екологична мрежа Натура 2000 „Рила-буфер“. Еколозите съобщиха още, че той се изгражда на реките Черни Искър, Мальовишка и Горна Прека, които са обитавани от един от най-редките видове риби.

И освен това съоръжението попада в санитарно-охранителна зона, само на 160 метра от водохващане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
i_hristov
преди 7 години
Щом Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е започнало проверки, значи тези ВЕЦ-ове пречат на Тома Белев и неговата шайка псевдо-еколози. Иначе Министерството нямаше да си мръдне пръста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
needle
преди 7 години
Нека да отидат да протестират срещу АЕЦ-а, който турците ще строят от другата страна на Резово, а не срещу енергия произведена от вода, поне нещо полезно да свършат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
marto76
преди 7 години
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отдавна е известно с факта, че изпълнява заповеди от малката партийка "Зелените" на Иво Прокопиев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още