IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят на Мишел Темер от "декоративен вицепрезидент" до президент

Новият президент на Бразилия има трудната задача да възстанови реномето на латиноамериканската страна

22:10 | 01.09.16 г. 1
<p>
	Мишел Темер встъпва в длъжност като президент на Бразилия след отстраняването на Дилма Русеф. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мишел Темер встъпва в длъжност като президент на Бразилия след отстраняването на Дилма Русеф. Снимка: Ройтерс

В залеза на политически живот, потънал сякаш завинаги в здрача на властовото задкулисие, 75-годишният Мишел Темер се настани в президентското кресло на Дилма Русеф, чието сваляне бе ускорил, пише AFP.

Скромен апаратчик с десноцентристки възгледи и премерено държане, той положи клетва пред парламента, който "му постави короната", гласувайки оспорван импийчмънт на бившата му съюзничка от левицата - общото между двамата вече е само силната им непопулярност.

Служил над пет години като вицепрезидент на Дилма Русеф, която му лепна досадния етикет на "предател" и "конспиратор", той стана временен президент след временното й отстраняване на 12 май и сега поема властта изцяло за периода до парламентарните и президентски избори в края на 2018 г.

В търсене на международно признание той незабавно ще отпътува за Китай, където предстои лидерска среща на Г-20. Там ще се опита да заличи ефекта от не твърде ласкавите отзиви в чуждестранния печат и дюдюканията, с които бе посрещнат на церемонията за откриване на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Не е лесна задача да възстанови реномето на латиноамериканската страна - бързоразвиващ се икономически гигант, пострадал от месеците ожесточена битка за власт, най-опасната икономическа рецесия от десетилетия и корупционния мегаскандал Petrobras, опръскал обилно с кал неговата партия.

Пет години негативи

Най-малък от осемте деца в семейството на имигранти от Ливан, той е роден през 1940 г. в югоизточния щат Сао Пауло. Винаги е елегантно облечен, лицето му - леко сковано от пластични операции. Съвсем неизразителен портрет, но криещ изненади.

През 2013 г. Мишел Темер публикува стихосбирка, озаглавена "Анонимни интимности".

За четири десетилетия се е сдобил с пет деца от три брака. Сегашната му съпруга, бивша звезда от конкурси за красота, с 43 години по-млада от него - "красива, сдържана и домошарка" според списание "Веха", очаква скоро второто им дете.

Вече 15 години водач на партията Бразилско демократично движение, от 1994 г. Темер е арбитър на всички управляващи мнозинства, но е натрупал редица негативи от петгодишния си брак по сметка с лявата ръководителка.

Помирител, несклонен към зрелищни удари, през декември той смая духовете с горчив упрек към Русеф, че неизменно го е принизявала до нивото на "декоративен вицепрезидент".

Тази пролет бразилската политическа криза стигна точка, от която нямаше връщане назад. Президентският кораб на Дилма Русеф пропускаше вода отвсякъде.

Мишел Темер реши, че е време да излезе от сянката. В края на март старият политически лисугер уреди излизането на Бразилско демократично движение от кабинета. Удар, станал фатален за Русеф - негова съперничка занапред.

Отмъщението е гозба, която се сърба студена - това важи и в политиката. Докато Дилма Русеф се бранеше в понеделник 13 часа наред от сенаторските нападки, Мишел Темер, ведро настроен, посрещаше гости - бразилските медалисти от олимпийските игри, нахлупил шапчица за водна топка. Ами историческото заседание на Сената? "Не го гледах. Нямах време, представете си", спокойно каза той пред журналистите.

Доброжелателни пазари

Щом преходното му правителство започна работа, снимките на новия кабинет - все възрастни бели мъже с консервативни възгледи, възмутиха обществото. После трима министри, замесени в скандала с Petrobras, бяха принудени да подадат оставка.

Призивите на Темер за национално единство изобщо не вдъхнаха доверие на повечето бразилци. Големият му опит в парламента обаче - три мандата начело на долната камара, му позволи да изгради широка коалиция върху развалините от някогашното мнозинство на Русеф, за да гарантира свалянето й от власт.

Попарени от склонността на Русеф към авантюристични интервенции, пазарите се показват благосклонни към Мишел Темер, при все че до момента той главно харчи, вместо да спестява.

Бразилският лидер възнамерява да замрази за 20 години държавните разходи - с поправка за инфлацията, и да лансира непопулярни реформи, засягащи дефицитната пенсионна система и правото на труд. Левицата го обвинява, че така ще унищожи 13 години социален прогрес.

Но също като Дилма Русеф той ще си има работа с фрагментиран парламент, в който подкрепата се разменя срещу пари в брой.

За да успокои новите си консервативни съюзници, той уверява, че няма да се кандидатира в президентските избори през 2018 г. Формално обаче Темер няма право да кандидатства за изборни длъжности в течение на 8 години по силата на присъда за разходи извън сумите, дарени за изборната кампания.

През пролетта желание да гласуват за него на евентуални избори изразяваха между 1 и 2 на сто от участниците в анкети.

Да не забравяме и титаничния скандал с Petrobras. Бурята вече отнесе неговия обременяващ съюзник Едуардо Куня, сприхавия бивш председател на долната камара в парламента, организирал свалянето на Русеф.

Самият Темер също фигурира в показанията на обвиняемите, но досега не е безпокоен от правосъдието.

Запратил в дълбините Дилма Русеф, той остава сам на държавното кормило. Сега добиват ново звучене стиховете от творбата му, озаглавена "Отплаване":

"Отплавах с твоя кораб
без посока. Бяхме двамата - аз и ти.
Ти, защото не знаеше
къде искаш да идеш;
аз, защото вече бях поемал в различни посоки,
без да стигна доникъде".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Бразилският Плевелиев , дето ше каже и подпише всичко което му разпоредят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още