IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на Г-20: Нужни са не само думи в защита на свободната търговия

Важно е на срещата в Китай е да бъде защитена глобализацията, според анализатор

10:26 | 04.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Притиснати между вота около Brexit и изборите за президент в САЩ, лидерите на големите световни икономики се срещат днес в Китай. Важно е на срещата да бъдат защитени свободната търговия и глобализацията, коментира журналистът Уейн Кол за Ройтерс.

Според поддръжниците на глобализацията тя е успяла да изкара голяма част от света от бедността. Самият Китай, домакин на срещата на Г-20, е един от най-големите печеливши от свободната търговия, превърнал се във водещ световен износител.

Шокиращият вот на Великобритания през юни за излизане от ЕС и възходът на протекциониста Доналд Тръмп в САЩ обаче разтърсват това споразумение.

Тази среща – първата след Brexit и първичните избори в САЩ, трябва да изпрати ясно послание, че световните лидери са чули опасенията на хората за глобализацията и предприемат стъпки към по-доброто им разбиране и разрешаване“, казва доцент Марк Мелатос от University of Sydney.

Рискът е да не се постигне нищо особено“, предупреждава той. „Още баналности за ползите от глобалната търговия и инвестиции ще звучат кухо“.

Г-20 се доказа, предприемайки конкретни действия спрямо глобалната финансова криза от 2008 г., но скорошната опозиция на свободната търговия набира инерция, а липсва последователна защита.

Сред най-големите търкания са свръхкапацитетът на глобалната стоманена индустрия – болен въпрос за Китай, който е най-големият производител на метал в света. Други опасения включват спирачките пред чуждестранните инвестиции и рискът от валутни обезценявания за защита на износа.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви за Ройтерс тази седмица, че лидерите на Г-20 трябва да положат доста повече усилия, за да подкрепят търсенето, да засилят търговията и глобализацията и да се преборят с неравенството. Тя описа глобалните икономически перспективи като „леко понижаващ се растеж, крехък, слаб и определено без подкрепата на търговията“.

Според оценки на Centre for Economic Policy Research през първите осем месеца на 2016 г. само правителствата на Г-20 са приложили почти 350 мерки, накърняващи чуждестранните инвестиции.

Скокът на протекционизма в Г-20 през 2015 и 2016 г. зловещо съвпада със застоя в растежа на обема на глобалната търговия“, каза европейският мозъчен тръст в доклад, публикуван преди срещата на 4-5 септември.

Базираната в САЩ Американска търговска камара в четвъртък пък отправи нападки към това, което смята за протекционизъм в сектора на информационните и комуникационните технологии. Тя представи доклад, в който цитира и нови агресивни мерки от страна на Китай, Русия и ЕС.

Когато председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск представиха приоритетите си за срещата в Ханчжоу тази седмица, свободната търговия беше предпоследна в списъка. Преди нея бяха бежанската криза, растежът на заетостта, финансовата стабилност и данъчната прозрачност. Макар че предизвикателството е разпознато, решения не са предложени.

Г-20 ще обсъдят как да обърнат забавянето на растежа в търговията и чуждестранните инвестиции и да изяснят ползите от търговията на гражданите, докато в същото време намерат решение на опасенията“, пишат те в съвместно писмо. Въпреки това критиците твърдят, че ползите от глобализацията твърде често са преувеличени от политиците, което води до обществено недоволство.

Г-20 трябва да се справи по-добре с информирането за ползите от свободната търговия, докато в същото време дава политически тласък, нужен за отключване на изпадналата в застой либерализация на многостранната търговия“, казва в доклад Адам Тригс, учен в Crawford School of Public Policy в Australian National University и бивш член на австралийската работна група по Г-20.

Успешна среща на Г-20 в Ханчжоу означава да бъдат преборени големите глобални предизвикателства чрез практически действия, които могат да бъдат разбрани от обществото“, смята той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още