IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скокът в цените на норвежки жилища се ускорява през август

Според икономистите това ще повлияе на плановете на Централната банка за намаляване на лихвените проценти

16:37 | 05.09.16 г. 1
<p>
	Снимка: Архив, Ройтерс</p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Скокът в цените на норвежки жилища се ускорява през август, засилвайки натиска върху централната банка да задържи плана за намаляване на лихвените проценти, съобщава Bloomberg.

Цените са нараснали с 1,1% през миналия месец, показват сезонно изгладените данни в сравнение с 1% през юли. На номинална база те се увеличават с 2,8% през август и 9,1% спрямо година по-рано.

"Това развитие със сигурност ще засегне централната банка”, коментира Хафдан Грангаард, икономист в Handelsbanken.

Икономиката на Норвегия, засегната от спада в цените на петрола, показва признаци на възстановяване с по-голям от очакванията ръст на брутния вътрешен продукт и основната инфлация. В същото време безработицата започва да намалява, отдалечавайки се от достигнатите върхове.

Norges Bank прогнозира годишен ръст на цените на жилищата от 7,3% за третото тримесечие, показва докладът на банката за паричната политика, представен на 23 юни.

Централната банка заяви през юни, че е готова да намали лихвите допълнително, за да подпомогне икономиката на най-големия производител на петрол в Западна Европа.

„Цените на жилищата през август нараснаха силно във всички региони на Норвегия”, обяви Националната асоциация на норвежките брокери на имоти. В същото време броят на продадените жилища се увеличава с 8,2% спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още