IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите от Г-20 ще търсят иновации за съживяване на световния растеж

Лидерите на най-големите икономики в света се споразумяха да координират макроикономическите политики и да се противопоставят на протекционизма

19:20 | 05.09.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лидерите на най-големите икономики в света се споразумяха по време на срещата на върха в Китай да координират макроикономическите политики и да се противопоставят на протекционизма, но малко бяха конкретните предложения в отговор на нарастващите предизвикателства пред глобализацията и свободната търговия, пише Ройтерс.

По време на двудневната среща в живописния китайския град Ханджоу китайският президент Си Цзинпин призова големите икономики да управляват растежа чрез иновации, а не само с фискални и монетарни мерки.

„Нашата цел е да съживим растежа, двигател на международната търговия и инвестиции”, заяви той. „Ние ще подкрепим многостранните търговски механизми и ще се противопоставим на протекционизма, за да преодолеем спада в световната търговия”, посочи китайският президент.

По време на срещата Съединените щати се опитаха, но не успяха да финализират сделката с Русия за спиране на огъня в Сирия. Обама, за който това бе последната среща на Г-20, и руският президент Владимир Путин проведоха дългоочаквани разговори за това дали и как биха могли да се споразумеят”, заяви високопоставен представител на администрацията на САЩ.

Путин от своя страна заяви, че той и американският му колега Барак Обама са направили поредната стъпка към намирането на изход от кризата в Сирия.  Руският президент изтъкна, че преговорите за приключване на сирийската гражданска война са на прав път и че споразумението може да бъде постигнато до няколко дни. По думите му между него и Обама има разбирателство по проблемите пред света и Сирия.

Владимир Путин спомена още, че според Москва на Иран вече трябва да бъде разрешено да добива петрол в количествата отпреди наложените му санкции. Той отбеляза, че сегашните международни цени на петрола са несправедливо ниски и изтъкна факта, че Русия поддържа приятелски отношения с водещия производител на петрол Саудитска Арабия, пише БТА. 

Срещата на върха се провежда след британския вот за напускането на ЕС и преди президентските избори в САЩ през ноември и очаквано лидерите не подминаха темите за свободната търговия.

Британският премиер Тереза Мей, за която това беше първата среща на Г-20, откакто пое премиерския пост, заяви, че правителствата трябва да направят повече, за да гарантират, че работещите хора наистина се възползват от възможностите, създадени от свободната търговия.

„Важно е как ние изграждаме икономика, която работи за всички”, подчерта Мей, като заяви, че иска Великобритания да се превърне в световен лидер в свободната търговия, след като излезе от Европейския съюз.Тя допълни, че има положителни реакции от партньори за осигуряване на нови търговски сделки. "Лидерите от Индия, Мексико, Южна Корея и Сингапур ще приветстват бъдещи преговори за премахване на бариерите пред търговията между нашите страни", каза Мей, цитирана от Ройтерс.

Говорейки на срещата на върха ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви от своя страна, че растежът е приоритет в глобалната икономика.

"Имаме нужда от по-голям растеж, но той трябва да бъде по-добре балансиран, по-устойчива и приобщаващ, така че от него да се възползват всички хора. Лагард отбеляза, че растежът твърде дълго се е задържал доста нисък и че структурните реформи не трябва просто да се обмислят, а да се прилагат.

На пресконференция след форума ръководителката на МВФ подчерта също, че Г-20 е решена да се бори с "популистките атаки" срещу глобализацията, акцентирайки в речта си върху ползите от световната търговия за населението, предаде Франс прес.

 В комюникето след двудневната среща на върха на групата посочва, че ще ратифицира споразумението за опростяване на процедурите в международната търговия до края на годината. 

"Задължаваме се да ратифицираме споразумението за опростяване на процедурите в световната търговия до края 2016 година и призоваваме към това другите членки на СТО (Световната търговия организация)", е написано в документа, цитиран от БТА. 

Страните от Г-20 отбелязват "важната роля, която могат да изиграят двустранните и регионалните търговски споразумения в либерализирането на търговията и създаването на търговски правила, признавайки обаче гарантирането на съответствието им с правилата на СТО".

В комюникето групата също така приветства включването от 1 октомври на китайския юан в кошницата на Специалните права на тираж (валутата на МВФ).

Страните подкрепят реформата в системата на квотите във Световната банка, е допълнено в документа.

Г-20 призовава да се използват повече държавните разходи, а не само т. нар. парично облекчаване, за да се стимулира икономиката. "Нашите бюджетни стратегии са също толкова важни (колкото и паричната политика), цитира Франс прес документа от срещата.

Лидерите също така са поискали от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие да им предостави през идната година черен списък на страните, които не сътрудничат в борбата с избягването на данъци.
В официалното съобщение след форума се посочва и, че страните са приели инициатива за развитие и сътрудничество в областта на цифровата икономика, допълва ТАСС.

Участниците са обсъдили направления за структурни реформи, които са ключови фактори за повишаване на производителността и потенциалния обем продукция.

"Определили сме девет приоритетни области за структурни реформи, като например насърчаване на откритостта на търговията и инвестициите; придвижване на реформите на пазара на труда, подобряване на нивото на образование и на професионалните умения; насърчаване на иновациите; усъвършенстване на инфраструктурата; поощряване на конкуренцията и създаване на благоприятна среда за бизнеса; укрепване на финансовата система; насърчаване на фискалната реформа и др. 

Членките на групата възнамеряват да обменят информация за националните стратегии в осигуряването на иновативен растеж.

Г-20 включва 19 страни (Аржентина, Австралия, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Република Корея, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Африка и Япония) и Европейския съюз. На тях се падат 85 процента световния БВП и 75 процента от глобалната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Световната икономика съвсем доскоро летеШЕ по инерция. Нещо повече. Имаше период, когато световната икономика се издигаше и това бяха няколкото десетилетия непосредствено след Втората световна война. В момента световната икономика ПРОПАДА и е въпрос единствено на време кога ще се сгромоляса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
markoci
преди 7 години
Истината е че няма пилот в самолета , световната икономика лети по инерция и е въпрос на време да видим де падне ли или ще се задържи във въздуха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 7 години
Една такава иновация е замяната на икономиката с политика и приказки от 1001 нощ. Това е достатъчно предвид високопоставените цели - няма какво повече да се направи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
В този сайт става все по-рудно да се напише поне що-годе смислен икономически коментар под която и да е статия. Навсякъде само политика и бля, бля, бля - общи приказки. Ако се съди по заглавието поне в тази статия би следвало да става въпрос за някакви ИКОНОМИЧЕСКИ мерки, които лидерите от Г-20 би трябвало да са обсъждали за "възстановяването на растежа". Вместо това те щели били да "търсят иновации". И после пак само политика. Все повече започвам да се чудя защо изобщо ви чета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още