IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е бъдещето на проекта "Южен поток"?

"Газпром" няма стратегически интерес да спира транзита на синьо гориво през Украйна, защото така може да влияе на пазара, според експерт

11:09 | 06.09.16 г. 5
<p>
	Председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев.<em> Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Украйна няма да спре да транзитира руски газ. За “Газпром” не е стратегически оправдано да затвори напълно транзита през страната, защото може да го използва по някакъв начин за влияние върху пазара.

Това коментира в предаването “Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев.

На енергийната среща във Варна, на която стана ясно, че Европейският съюз (ЕС) е одобрил реализацията на газовия хъб “Балкан”, България е заявила желанието си да развива хъба и е показала готовност за реализацията на газопровода “Южен поток”, подчерта Кънев.

Той обясни функцията и устройството на газовите хъбове в Западна Европа.

"В тях се търгува газ и са изградени на членски принцип, като членовете им купуват и продават газ на заинтересовани страни търговци. Има критерии, че един хъб функционира нормално тогава, когато газът, който се търгува, сменя собствеността си минимум 15 пъти, докато достигне до крайни потребител, а броят на играчите  е най-малко 100", коментира той.

Кънев допълни, че не всички хъбове в Западна Европа отговарят на посочените изисквания и затова много от тях се обединяват. Според него в страната може да се създаде минихъб, който да се развие и обедини с най-близкия до него - в Австрия. 

Междувременно ръководителят на “Газпром” Алексей Милер коментира, че компанията очаква до дни да започне реализацията на проекта „Турски поток“. Милер се срещна с представители на Турция по време на срещата на Г-20 в Ханджоу, Китай.

“Турция обеща да издаде буквално до дни разрешения за проучвания в турската икономическа зона и на брега в Черно море. Очакваме, че веднага след това „Газпром“ ще може да започне практическа дейност за реализация на “Турски поток”, коментира той.

Москва и Анкара вече преговарят за удължаване на „Турски поток“ до Гърция, допълни Милер в интервю за руската държавна телевизия „Россия 24”, цитиран от БНР.

Можете да видите разговорът с Валентин Кънев във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
vladconsult
преди 7 години
Тези псевдоексперти, слуги на политически и икономически интереси унищожиха България. Те отдавна са изпратили с откраднатите от нас пари децата си на запад и стоят тук за да крадат още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 7 години
Ако може да те коригирам леко - мрачно бъдеще, след такова "славно" минало! И все пак едни хора лапкаха заплати по 7-8 000 лв, а една банка прибра 100 000 000 за не знам колко дка(не ми се рови) гора. Ама така е гора да имаш на тези времена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
dakl
преди 7 години
С увереност може са се смята , че единственото отношение между България и проекта "Южен поток" ще е да инкасираме размера на загубите и да обсъждаме кои от българските квази политици носят най голяма за това вина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
"...Можете да видите разговорЪТ с Валентин Кънев..."Невежеството победоносно шества над обрулената ни мамковина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
khao
преди 7 години
същото като миналото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още