IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уилямс: Икономиката на САЩ е в добра форма за увеличаване на лихвените проценти

Според председателят на Фед за Сан Франциско е нужна промяна на подхода към паричната политика в САЩ

15:32 | 07.09.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Един от водещите централни банкери на Федералния резерв на САЩ повтори призива си за постепенно увеличаване на лихвените проценти. Председателят на Фед за Сан Франциско Джон Уилямс е очевидно невъзмутим от забавянето на ръста на новите места в САЩ и мудния сектор на услугите, които пък накараха трейдърите да залагат срещу нови повишения на лихвените проценти тази година, коментира Ройтерс.

„Логично е да се завърнем към постепенно повишаване на лихвените проценти, и то за предпочитане по-рано отколкото късно“, каза Джон Уилямс в презентация пред Hayek Group.

В коментарите си Уилямс не засегна данните от вторник, които показаха, че активността в сектора на услугите в САЩ е ударила най-ниското си ниво от шест години и половина, или пък правителствените данни от петък, според които американските работодатели са добавили по-малко места от очакваното през август.

Уилямс заяви, че икономиката е в „добра форма“ и прогнозира, че безработицата, която в момента е на ниво от 4,9%, ще се понижи до 4,5% през следващата година, а инфлацията ще се ускори до целевата на Фед от 2% през следващата година-две.

В дългосрочен план обаче Уилямс ясно заяви, че никак не се чувства комфортно с текущия подход на Фед към паричната политика.

Стремежът към ниска инфлация, на какъвто се базират Фед и много други централни банки, просто няма да проработи добре в свят, където икономическият растеж и лихвените проценти вероятно за дълго ще останат по-ниски отколкото бяха във времената преди Великата рецесия, каза той. Ниска инфлационна цел, каза той, дава на Фед твърде малък буфер за предотвратяване на бъдещи шокове.

Фед може да повиши инфлационната си цел от 2% на 3%, или дори на 4%, или да премине от таргетиране на инфлацията към целево номинално ниво на брутния вътрешен продукт, каза Уилямс.

Той добави, че тъй като ще отнеме време да се прецени кой подход ще проработи най-добре при бъдещи спадове, Фед трябва да започне да действа.

„Времето не е наша страна“, каза още Уилямс.

Председателят на Фед за Сан Франциско пръв представи идеята за разрушаване на подхода към паричната политика на Фед още миналия месец, когато започна и по-активно да защитава повишаване на лихвените проценти.

Председателят на Фед Джанет Йелън каза миналия месец, че централната банка в момента не обмисля активно промени в стратегията, за които призова Уилямс. Именно затова не е и ясно колко подкрепа събират те сред централните банкери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
nobel
преди 7 години
За съжаление на американския експерт икономиката им не беше в достатъчно добра форма и миналата година през декември, когато вдигнаха лихвата за пръв път от почти 10 години. Но тогава нямаше как да не го направят, понеже инвеститорите започнаха да се питат най-сериозно кога "мерките" за съживяване на икономиката НАЙ-ПОСЛЕ ще започнат да дават резултат???? Самото увеличение на лихвите оттогава до сега съвсем не е дало някакъв нечуван и невиждан тласък на икономиката. Напротив - по-скоро е доказателство за неефективността на монетарните мерки. Не, че невъзможно да си вдигнат процента. Напротив - рано или късно ще го направят. Но ефектът от това едва ли ще е по-голям, отколкото при предишното вдигане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
ratten
преди 7 години
икономиката на саш е в чудесна форма, не разбирам защо ги бавят тия повишения на лихвите?!туриста, кога казваш ще е тоя паритет, че от 2 години го слушам и все не става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
Tyrista
преди 7 години
sure rate hike this month, parity for the couple USD/EUR or at least 1.02 short term
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още