IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богати ли сме щом почиваме в чужбина?

Хотелиерите в България трябва да бъдат отговорни към качеството на услугата, коментират експерти

10:58 | 07.09.16 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българският турист е най-добрият клиент за родните хотелиери, но бизнесът в България трябва да бъде отговорен към качеството на услугата, която предлага, и да гледа дългосрочно. Около тази теза се обединиха експерти, които коментираха последните данни за разходите за почивка и забавления на българите през това лято - 1,5 млрд. лева - 1 млрд. лева от тази сума е влязла в българската икономика, а останалите - в чужбина, основно в Гърция.

"Да почиваме в чужбина не е по-скъпо, отколкото да почиваме у нас. Разстоянието от София до Варна е почти същото, както от София до Гърция", каза в ефира на Bulgaria ON AIR тази сутрин икономистът проф. Гарабед Минасян.

Според него няма абсолютен критерий за богатство или бедност, за да твърдим какво е нашето общество. "Този, който е богат днес, може да се окаже беден утре", уточни той в коментар на изказването на премиера, че българите са „се видели в пари, щом почиват в Гърция“. 

Според главния експерт към Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков българинът обича да пътува и да съчетава различни дестинации. Той напомни предимствата на южната ни съседка за почивка. "Гърция е лидер от гледна точка на локация, чиста вода и ценово отношение", посочи той.

„Българският турист е най-добрият клиент за българския хотелиер, тъй като най-често пътува, каза още експертът.

Той напомни, че онлайн репутацията е важна, защото клиентите се информират предварително. "Гледат форуми и четат статии. Хотелиерите трябва да обгрижват правилно клиентите, да дават качествена храна и условия, за да може да генерират повече клиенти. Качеството винаги е фактор", посочи експертът.

Блогърът Мария Пеева посочи, че човек трябва да си позволи да почива качествено. "Не е правилно да се каже, че българинът е богат щом почива. Българинът не е глупав. Иска да получи истинска стойност за парите, които дава. Има право на това", смята Пеева.

По думите на проф. Минасян най-добрият критерий за това дали е богат българинът е сравнителният. "Ние сме най-бедната страна в Европа по отношение на производство на БВП. Нашият БВП за миналата година се оценява на 6 100 евро на човек от населението. Непосредствено преди нас е Румъния, при която БВП на човек е 8 100 евро", посочи проф. Гарабед Минасян.

"Лошото у нас е, че се създава норма на печалба чрез кражба, а не чрез труд. Тази норма на поведение се налага много повече отгоре надолу", посочи проф. Минасян.

Според Занков туристопотокът тази година се е увеличил в сравнение с минали години. Също така повече българи избират България за почивка. "Има около 18% ръст на туристите, което е положителна новина", заяви експертът.

По думите му повечето семейства предпочитат хотели, предлагащи all inclusive. "Бизнесът трябва да бъде отговорен към качеството на услугата, която предлага, и да гледа дългосрочно. Ако един клиент е доволен, ще препоръча на приятел или ще пише във форуми и това ще увеличи резервациите", уточни той.

Още от разговора може да гледате в Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 1
shinawatra
преди 7 години
хохх, само кажи къде изобщо споменах ол-инклузив:)) стоп, спирам да си губя времето с теб, и ти си лишен от всякакъв смисъл като тезите си които отстояваш:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Давай давай, още можеш :)Сори че познах за супер евтиния ол инклузив. Прав си, супер евтиния ол инклузив на Златните е по-добър от същия в Гърция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
shinawatra
преди 7 години
*** да се чете "м*и*з*е*р*н*и*к"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
shinawatra
преди 7 години
Хаха, като не понасяш глупостите как се понасяш изобщо?!:) То и ника, с който се подписваш е показателен де, но все пак освен мизантроп (човекомразец) си и доста голям ***.. хайде и аз леко да вляза в твоя тон. Очевидно, ако някой има различен вкус от твоя е тотал щета.. ***! Домашната шльокавица я оставям изцяло на теб да си я цоцаш на воля, че явно в разгара на работния ден здравата си наджапал:) Комплексар:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
misanthrope
преди 7 години
Водиш ли се ДОООСТА платежоспособен? Къде се водиш? :) Братле смешен си. Гърция си е една пустош а земята си е кръгла. Абсолютно. В края на краищата и с домашна шльокавица и с марково уиски и у Факултето и в Ница.. резултата е все един и същ така че що да харчим платежоспособни пари?Така е, доста съм агресивен, органически не понасям глупостите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
shinawatra
преди 7 години
Хаха, много агресия лъха от постовете ти, много нещо, успокой топката и изпий едно валерианче.По-скоро на теб да не ти плащат да ми рекламираш Гърция:))Аз казах каквото исках, а относно евраките смея да твърдя че за българския стандарт се водя доооооста платежоспособен и съм обиколил половината земно кълбо, другата половина -- по-натам.Просто Гърция не може да предложи нищо друго освен някаква си природа, която където и да се намираш на планетата си е все същата, в зависимост от географския пояс и климат, все пак Земята е кръгла пич и тъпата Гърция не е центъра на вселената,колкото и да им се иска на маляките!!И въпреки това, толкова много острови без никаква растителност...не съм срещал на друго място,съгласен съм че е уникална,само камъняк и луда жега в разгара на лятото:))В по-голямата си част Гърция си е една пустош, все едно си в Африка, то дори и според гърците имат много общо с Палестина, Египет и други подобни..Кухнята - някакви *** морски дарове, прочети за средиземноморието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Бик, Гърция просто има хиляди километри крайбрежие и общо взето има всичко. Който иска море, природа, спокойствие - моля - Атон, Тасос, Самотраки, ЛевкадаКойто иска "ентертейнмънт" и пиене - моля - Кавала, ЗакинтосКойто иска Китен и Лозценец - моля - едно село Никити има, дето му викам ниКитен аз ... нема разлика.И те така :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
Спящият бик
преди 7 години
Всяка година ходим поне един път в Гърция на почивка. В Гърция за това се ходи и заради природата. Не за някакъв "ентъртейнмънт". Обикновено резервираме полупансион (закуска и вечеря), а през деня пътешестваме с колата... Видяхме на какво заприлича не само Слънчев бряг, но и почти цялото ни черноморие от ентъртейнмънти... На когото това му харесва - моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
misanthrope
преди 7 години
На теб да не ти плащат да тролиш против Гърция? Куха природа? Това някакво ново понятие ли е? За разлика от нашата, която е "изпълнена със съдържание" ? Храната е пълен отврат? Пич, на коя планета си? Седни в някое заведение на Халкидики и си поръчай гръцка салата. Ще можеш да си припомниш вкуса на доматите, краставиците, сиренето, които в България сме позабравили покрай вкуса на нитратите и палмовото масло.20-30 евро изобщо не са кой знае каква сума а в България подобни "местенца" средиземноморски тип нещо обичайно ... ХА ХА! В Гърция например можеш да ядеш каквито си искаш пресни морски дарове, за разлика от БГ където менюто е замразена скумрия. Ако има късмет може прясна цаца да хапнеш, пък и на море ли си отишъл или да пиеш и да плюскаш? Като те слушам, май си бил на някой супер евтин олл инклузив, което си е гадно да.Иначе че е по-скъпо, по-скъпо е, няма що. Но ако можеш да си позволиш... какво Черно море, какви 5 лева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 8
shinawatra
преди 7 години
Честно казано не знам какво имате предвид под това, че в Гърция имало какво да се види! Последните 6-7 години ходим основно в Гърция, но вече взе да ни писва. Това е куха природа, лишена от съдържание. Храната им е пълен отврат, кулинарна нищета, всичко е или с лимон или с оцет . Интериора на заведенията - пълна скръб. Да се натъкнеш на бийч бар с хубава музика - празник, единствено някакви *** сиртакита и гръцки певци с тембъра на нашия Кондьо. За да си позволиш подобно "удоволствие", трябва да си капиталист от ранга на Делян Пеевски, подобно разпускане под 20-30 евраки - просто забрави. Да не звуча прекалено претенциозно, но в БГ подобни местенца от средиземноморски тип са нещо обичайно. Вечер можеш да се разпукаш във всеки един бар, пълен с приятни хора от всякакви националности, като минеш през целия асортимент напитки, БЕЗ да се замисляш за цената и да оставиш да речем 100лв.Драги мои, в Гърция това НЕ може да се случи.Ентертейнмънт от всякакъв тип-просто забравете, за деца също!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още