IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богати ли сме щом почиваме в чужбина?

Хотелиерите в България трябва да бъдат отговорни към качеството на услугата, коментират експерти

10:58 | 07.09.16 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българският турист е най-добрият клиент за родните хотелиери, но бизнесът в България трябва да бъде отговорен към качеството на услугата, която предлага, и да гледа дългосрочно. Около тази теза се обединиха експерти, които коментираха последните данни за разходите за почивка и забавления на българите през това лято - 1,5 млрд. лева - 1 млрд. лева от тази сума е влязла в българската икономика, а останалите - в чужбина, основно в Гърция.

"Да почиваме в чужбина не е по-скъпо, отколкото да почиваме у нас. Разстоянието от София до Варна е почти същото, както от София до Гърция", каза в ефира на Bulgaria ON AIR тази сутрин икономистът проф. Гарабед Минасян.

Според него няма абсолютен критерий за богатство или бедност, за да твърдим какво е нашето общество. "Този, който е богат днес, може да се окаже беден утре", уточни той в коментар на изказването на премиера, че българите са „се видели в пари, щом почиват в Гърция“. 

Според главния експерт към Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков българинът обича да пътува и да съчетава различни дестинации. Той напомни предимствата на южната ни съседка за почивка. "Гърция е лидер от гледна точка на локация, чиста вода и ценово отношение", посочи той.

„Българският турист е най-добрият клиент за българския хотелиер, тъй като най-често пътува, каза още експертът.

Той напомни, че онлайн репутацията е важна, защото клиентите се информират предварително. "Гледат форуми и четат статии. Хотелиерите трябва да обгрижват правилно клиентите, да дават качествена храна и условия, за да може да генерират повече клиенти. Качеството винаги е фактор", посочи експертът.

Блогърът Мария Пеева посочи, че човек трябва да си позволи да почива качествено. "Не е правилно да се каже, че българинът е богат щом почива. Българинът не е глупав. Иска да получи истинска стойност за парите, които дава. Има право на това", смята Пеева.

По думите на проф. Минасян най-добрият критерий за това дали е богат българинът е сравнителният. "Ние сме най-бедната страна в Европа по отношение на производство на БВП. Нашият БВП за миналата година се оценява на 6 100 евро на човек от населението. Непосредствено преди нас е Румъния, при която БВП на човек е 8 100 евро", посочи проф. Гарабед Минасян.

"Лошото у нас е, че се създава норма на печалба чрез кражба, а не чрез труд. Тази норма на поведение се налага много повече отгоре надолу", посочи проф. Минасян.

Според Занков туристопотокът тази година се е увеличил в сравнение с минали години. Също така повече българи избират България за почивка. "Има около 18% ръст на туристите, което е положителна новина", заяви експертът.

По думите му повечето семейства предпочитат хотели, предлагащи all inclusive. "Бизнесът трябва да бъде отговорен към качеството на услугата, която предлага, и да гледа дългосрочно. Ако един клиент е доволен, ще препоръча на приятел или ще пише във форуми и това ще увеличи резервациите", уточни той.

Още от разговора може да гледате в Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
" Разстоянието от София до Варна е почти същото, както от София до Гърция",ГЛУПОСТИ!От София до Варна са 400 км. От София до Олимпияда например или до Ставорс на Халкидики е под 300. От нас до входа на хотела в Уранополи - 330 км.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
Gold Zombie
преди 7 години
Така е. При всичките ми почивки в Гърция до сега следвам една и съща схема - плаж до 11:00; в колата и до някоя таверна в радиус от 20-30-40 км, защото винаги има какво да се види наоколо; после към 16:00 пак е станало приятно за плаж... и така.Хубавото е, че там където и да отидеш заведенията са ОК, пътищата са ОК и забележителностите са ОК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
rat
преди 7 години
ОИ е нещо много вредно за човек. При ОИ човек обикновено се тъпче, защото е платил храната, от другата страна му дават камари с храна, но обикновено от по-евтината, отделно човек се заседява в хотела, вместо да почива активно и да се разхожда. Предпочитам с хотела да има само закуска, защото сутрин е удобно да хапнеш и да пиеш кафе в хотела, но за обед и вечер, определено на заведение навън. Хем си исбираш нещо по-добро за ядене, хем не се тъпчеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
s3
преди 7 години
АИ се предпочита главно от почиващи тип шамандура, т.е. такива които отиват някъде на почивка и остават закотвени в хотела. За България е нормален тип туризъм, основно защото няма кой знае какво да се гледа и посещава като забележителности около морето ни. Подобен тип туризъм е характерен и за Турция, там има какво да се гледа, но обстановката не предразполага особено към обиколки. Друг тип е туризма в Гърция, където и на 10км. от хотела има какво да се види и къде да отиде човек, затова и АИ в Гърция не е много разпространен тип туризъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още