IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Нейков: Струва си да се преосмисли моделът на минималните осигурителни прагове

За периода, в който действа моделът на осигурителните прагове, са се натрупали много деформации, коментира експертът

12:16 | 07.09.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

Струва си да се обсъди дали да се продължава с модела за определяне на минимален осигурителен доход (МОД). Това каза председателят на Българския институт по труда и социалната политика Иван Нейков пред БНР по повод провала в преговорите между синдикати и работодатели за осигурителните прагове.

На този етап синдикатите и бизнес организациите все още не могат да изгладят споровете си за минималните осигурителни прагове. Според синдикатите минималните осигурителни прагове са инструмент за борба с нелоялни практики в предприятията и изсветляват икономиката. Предложението на синдикатите е през следващата година осигурителните доходи да се увеличат с между 5 и 20% за различните дейности.

За работодателите обаче тези прагове са напълно излишни. Работодателските организации изтъкват, че няма друга държава в ЕС, в която да има минимални осигурителни доходи.

Всяка година двете страни преговарят за минималните доходи, на които да се осигуряват работещите в 75 икономически дейности. С решение на социалния министър Зорница Русинова срокът за договаряне е удължен до 16 септември. 

„Моделът на минималния осигурителен доход е създаден в България преди 15 години, а този период в днешния свят не е малък период от време и би могло да бъде поставено началото на една дискусия дали да продължаваме по този път. Още повече, че се натрупаха и не много обясними деформации“, посочи Нейков.

Той даде пример с практиката работодателят да плаща по-малка заплата от дохода, на който ще осигурява. „Това са деформации, които вече не говорят добре въобще за идеята. И затова си струва да се върнем на масата за преговори и да започнем да го обсъждаме“, каза Нейков.

От друга страна тезата на работодателите има добра и не толкова добра страна, изтъкна бившият социален министър. Добрата страна е, че работодателите обвързват въпроса за минималните осигурителни прагове с въпроса за начина на формиране на минималната работна заплата.

По думите му обаче повече от 7-8 години има много предложения за формиране на минималната работна заплата, но много правителства приемат, че административният подход е най-добрият. „Всъщност няма модел, по който да формираме минималната работна заплата. Естествено е да има съпротива от страна на работодателите“, посочи експертът.

По думите на Нейков това, за което работодателите не са прави, е, че под техен натиск в продължение на много години имаше намаляване непрекъснато на размера на осигуровките с тезата, че като намалим осигуровките, работодателите ще увеличат работните места. „Всъщност това не стана. Нямаме ги новите работни места, но имаме огромния дефицит в Националния осигурителен институт (НОИ)“, отбеляза Иван Нейков.

Той оцени като недобра идеята на работодателите за нулева година до въвеждането на нов модел за определяне на минималната заплата и осигурителния праг. „Отлагаме проблема във времето без да го решаваме. Ще натрупаме още деформации“, коментира Нейков.

Според него би могло буквално в рамките на няколко месеца да се създаде нов механизъм, който да действа от 1 януари 2017 г., но няма никаква пречка минималната работна заплата да бъде въведена от всяко първо число на всеки месец.

Иван Нейков очаква повишаване на напрежението в следващите месеци по отношение на исканията на работодатели и синдикати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
Много е добре да има минимални осигурителни прагове. Чорбаджията може да ми плаща МРЗ, но за длъжността, на която съм ОФИЦИАЛНО назначен, той трябва да ме осигурява поне на МОП. Ако е решил да ми даде по-висока заплата, ще плаща върху нея осигуровките. Ама нашите пишман бизнесмени освен да крадат от държавни и обществени поръчки, за нищо свястно не ги бива. Бивши мутри, номенклатурчици или деца на бившия хайлайф. И сега са набарали дамара и си тъпчат джобовете. За сметка на работници и служители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
справедлив1
преди 7 години
първо инвестор този е за затвора ВТОРО трябва да се знае че осигоровката не е за да се събират пари за НОИ а за да се изплащат пенсии с другите рискове поради тази причина трябва всяка година да бъдат такива че да покриват пенсия която да гарантира минимума които за тази година е 295 лева минимална пенсия за догодина не знам колко ще бъде това ще показват изчисленията а не средно да ми говорят едни да ядът зелето а други месото средно свинско с зеле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
sdar
преди 7 години
МОД си е наш тукашен тарикатлък с който да се накарат бедните да плащат повече. Ти може да работиш на МРЗ, но ще се осигуряваш на МОД за професията ти. На какво основание ти трябва да плащаш по-висок процент за осигуряване не е ясно. И това важи само за най-бедните, разбира се. Нещо като нашенския плосък данък, който дори няма необлагаем минимум. Абе бедните да го д*ухат, дето се вика по нашенски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още