IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на ЕК да глоби Apple поставя Ирландия на ръба

Всяко съмнение, свързано с данъчния режим на страната, може да нанесе удар върху чуждестранните инвестиции

13:16 | 08.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Джеймс Парк се натъква на същинска буря, когато пристига за отварянето на новите офиси на Fitbit в Дъблин миналата седмица само ден, след като Европа обяви, че налага рекордна глоба на Apple заради данъчната й сделка с Ирландия, пише Bloomberg.

Докато младите служители на базирания в Сан Франциско производител на фитнес тракери си бъбрят наблизо, Парк бързо отхвърля всяко предположение, че случаят с Apple може да провали плана му да увеличи двойно операциите на Fitbit, базирани в Дъблин, в рамките на две години.

"Нищо случило се не променя плана“, коментира Парк, добавяйки, че привлекателността на Ирландия за технологичните компании остава непокътната, след като Европейската комисия (ЕК) обяви, че Apple трябва да плати на държавата 13 млрд. евро (14,5 млрд. долара) заради неплатени навреме данъци.

„Не смятам, че мениджърите на компании в САЩ ще бъдат смутени от обществените настроения или от медиите“, допълва той.

За Ирландия мнението на мениджъри като Парк е от значение. При това доста. Корпоративният данък от 12,5% в страната е най-ниският в Западна Европа и това превърна Дъблин в естествен избор в Европа за американските технологични компании.

Един от кварталите, наричан Googletown, включва 15-етажната централа на интернет компанията, която се простира над старомодните къщи, намиращи се в тесните улични в района. Всяко съмнение за данъчния режим рискува нанасянето на удар върху инвестициите, които стоят зад икономическото възстановяване на Ирландия, а експертите са разединени по въпроса за въздействието на случая с Apple.

Различни мнения

"Без съмнение това, което Комисията направи, ще навреди на преките чуждестранни инвестиции“, коментира Мартин Шанахан, главен изпълнителен директор на IDA Ireland - агенция, която отговаря за привличането на фирми на територията на страната.

Въпросът е колко голям удар ще нанесе решението. В резултат от него Moody’s Investors Service заяви, че случаят с Apple може да опетни значително Ирландия.

"Компаниите се нуждаят от сигурен данъчен режим както в перспектива, така и назад във времето“, коментираха от компанията.

Ограничен избор

Fitch Ratings е далеч по-спокойна. Тя твърди, че случаят с Apple генерално не е атака срещу корпоративния данък в Ирландия, а се фокусира върху сделката, която Apple е сключила с властите, за да се облагодетелства. Fitch твърди, че разходите по преместването и ниският корпоративен данък ще запазят конкурентоспособността на Ирландия от гледна точка на привличането на глобални инвестиции.

Дейвид Шнауц, анализатор на Commerzbank, е съгласен с това.

"Къде ще отидат всички тези компании? Не в САЩ, защото корпоративният данък е прекалено висок. Не и във Великобритания заради Brexit”, коментира той. „Някоя англоговоряща страна като Малта вероятно няма да се справи със звяр с размерите на Apple”, допълва той. Ето защо той смята, че докато Ирландия защитава досегашния бизнес модел, тя ще бъде добре.

И все пак като се има предвид колко важни са мултинационалните компании за икономиката, правителството твърди, че не може да си позволи риска данъчният режим на страната да бъде поставен под въпрос, ето защо обжалва решението на ЕС.

Вчера правителството спечели силна подкрепа от парламента за обжалването след 12-часови дебати по темата, предаде Ройтерс.

Крехката коалиция се справи с първоначалните опасения на независимите членове на кабинета. Правителството твърди, че не е предложило по-благоприятно данъчно третиране на Apple и не е предоставило държавна помощ на компанията. Становището беше одобрено с 93 гласа срещу 36, обявили се против.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още