IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Между керамиката и фитнеса – какво може новият Apple Watch

Часовникът е почти като стария вариант с някои подобрения и редица недостатъци

17:09 | 08.09.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Apple Watch беше първата напълно нова продуктова категория, създадена под ръководството на Тим Кук. За първи път устройството бе представено през септември 2014 г. заедно с iPhone 6. Устройството се появи на пазара едва половин година по-късно, а Кук вдигна високо летвата - Apple Watch трябва да стане устройство, без което да не можем да си представим нито един ден.

В крайна сметка часовникът не беше толкова революционен, а компанията не предоставя конкретни данни за продажбите. Преди всичко през първата година обаче Apple Watch трябваше да се бори с „детските болести“. Някои можеше да се победят с актуализация на софтуера, но други Apple отстранява едва сега с второто поколение. Какво може да прави новият часовник обобщава германското издание Heise.de.

Apple Watch 2 без нов дизайн

Apple Watch Series 2, каквото е името на втората генерация, изглежда като първото поколение. Apple отново залага на правоъгълен екран със заоблени ъгли. Това може да изглежда странно на фона на конвенционалните часовници, но пък позволява ясно разпознаване. Съответно старите каишки пасват и на Apple Watch Series 2. 

Няма промяна в основните характеристики и механизми. В допълнение към сензорния екран Apple Watch Series 2 има два метода за вкарване на данни - коронката и страничният бутон. Натискането на короната извиква главното меню с иконите на приложенията. Ако се завърти се преминава през списъци или менюта. Натискането на бутона на коронката отваря списък с шестте най-често използвани приложения за бърз избор. Операционната система watchOS 3, която се предлага и за първия Apple Watch, осигурява по-голяма лекота на използване. Менютата не са само по-ясни, но и функционалността на вграденото приложение за съобщения и фитнес приложението са разширени.

Отново има вариант с матов алуминий с полирана неръждаема стомана, нов вариант представлява и моделът с бяла керамика (Apple Watch Edition) и специалната Nike Edition със собствена верижка.

Първото поколение не беше особено мощно по отношение на изчислителната сила, приложения на трети страни (MyTaxi, Shazam, Starbucks, Deezer) понякога зареждат за около 30 секунди. Apple Watch Series 2 е с по-бърз процесор. Разликата в скоростта е забележима – макар и да не може да се каже дали това се дължи на новия процесор, или на новата операционна система. Благодарение на по-силната графична производителност дори и по-сложни приложения вече са отваряеми.

Освен това е налична и функция, желана от редица фенове - Apple Watch Series 2 идва с вграден GPS сензор. С него спортуващите могат да зареждат предварително зададени маршрути. Освен това Apple Watch издържа на потапяне до 50 метра. Според Apple обаче той може да се мокри само в спокойни води и при активност, при която не се създава високо водно налягане. При гмуркане или каране на водни ски е по-добре часовникът да не се носи.

Всяка нощ – в контакта

Apple Watch Series 2 няма вграден чип за LTE. Какво значи това – за да се получават мейли, за да се стриймва музика, за да се четат новини или да се ползва навигация потребителят трябва да свърже часовника с телефона си - iPhone 5 или по-нов модел. Джаджата не функционира с телефони с Android или Windows.

И още един недостатък - Apple не успява да увеличи капацитета на батерията. И Series 2 трябва да се зарежда всяка вечер.

Алуминиевата версия ще е налична в Европа на цена от 419 евро, а по-скъпата версия – за 650 евро. Керамичният модел ще струва 1 450 евро.   

Повече вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
mrynmryn
преди 7 години
И аз това се чудя, който има пари, няма да даде 3 бона за подобен часовник, каквото и да си говорим - грозен е. Повечето които се занимават серозно с фитнес, не им трябва нещо, което да им следи пулса и тн., имат си треньори за това, а не знам дали са чували от ейпъл за фитнес гривни, вървят около 100-300лв. И най-големия минус - зареждане всяка вечер. Да ме извиняват, но аз дори телефона си не зареждам всяка вечер. Ако забравя да го заредя, без часовник ли да ходя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
salaga
преди 7 години
Да, ама керамичния вариант е почти 3 бона в левове, супер гъзарско е да ходиш с такова нещо. Нищо че за нищо не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
deant
преди 7 години
емен емен хиляда лева за откровено безполезна дрънкулка... имам един познат - има таблет, смартфон, смарт часовник и блуту слушалка забита в ухото. А забравих да спомена и лаптопа, който носи в раничка на гърба си. Това човек ли е или киборг? И аз още немога да разбера в коя ниша (освен тази на гъзарията) влизат тея часовници и са полезни с нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още