IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск: Експлозията на Falcon 9 е най-объркващият провал от 14 години

В Twitter Мъск обяви, че двигателите на ракетата не са били включени по време на експлозията

16:33 | 09.09.16 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Основателят на американската авиокосмическа компания SpaceX Илон Мъск нарече експлозията на ракетата Falcon 9 „най-объркващият провал“ от 14 години, задълбочавайки мистерията около случилото се на стартовата площатка на ракетата-носител през миналата седмица, предава Bloomberg.

Американски следователи проверяват защо ракетата Falcon 9, разработена от компанията на Мъск Space Exploration Technologies Corp., се взриви на 1 септември преди планираното тестово изстрелване в Кейп Канаверал, Флорида.
Експлозията провали плановете на Facebook да използва сателита, за да осигури достъп до интернет на някои части от Африка. 

Главният изпълнителен директор на SpaceX и Tesla Motors написа в социалните мрежи в петък, че двигателите на ракетата не са били включени по време на експлозията. Мъст също поиска записите от случилото се да бъдат изпратени до  базираната в Хоторн, Калифорния, компания  SpaceX. 

 

„Все още работим по разследването на експлозията на Falcon, най-трудният и объркващ провал, който сме имали от 14 години“, написа Мъск в Twitter. „Важно е да се отбележи, че това се е случили по време на рутинна операция по зареждане, когато двигателите не са работили и не е имало явен източник на топлина“,  каза той.

„Космическият апарат е бил пълен с ракетно гориво, което експлодира, когато бъде смесено с течен кислород“, заяви Джош Баркър от Националния космически център в Лестър, Англия.

Експлозиите на стартовата площадка са по-редки, отколкото инциденти след настъпването на старта, защото при изключени двигатели служителите имат по-голям контрол върху процеса“, обясни той.

„В SpaceX са много резервирани относно информациите, които излизат. Като компания случилото се несъмнено накърнява тяхната репутация“, заяви още Баркър. „Те ще мълчат още дълго време, а фактът, че Мъск иска снимки и видео кадри, показва, че разследването може да продължи още дълго време“, коментира експертът.

„Опитваме се да разберем какъв бе звукът, който се чу секунди, преди ракетата да стане едно огнено кълбо“, заяви Мъск. Запитан в Twitter дали е възможно чужд обект да е ударил ракетата, Мъск отговори, че „и това не се изключва“.

 

„Дългите разследвания могат да се окажат проблематични за SpaceX, тъй като компанията разчита на клиенти, които с помощта на техните ракети изстрелват сателити“, каза Баркър от Националния космически център.

„Инциденти като тези могат да поставят операциите в режим на изчакване за срок до 12 месеца“, допълни той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 4
eng.Garin
преди 7 години
Проблема на Фалкъна не е , че е гръмнал на стартовата площадка. Това, което в действителност се избягва да се коментира, тъй като представлява реалното изобличаване на Мъск е, че ракетите му не могат да се ползват многократно. Дефектите във вече кацналите ракети не позволяват дори повторно използване и не дават никаква надежда , че лъжите му ще се изпълнят. Изобличаването на Мъск е крайно голям проблем в Обама точно в този момент. Затова прикриването на мъсковите простотии ще продължи още определено време. След това рижавия ще му посочи вратата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
Tutankhamon
преди 7 години
Като ново, всяко изделие се дъни. Ще натрупат история, ще видим. Стига филии-фобии, няма смИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
Tutankhamon
преди 7 години
Някъде горе, над горния резервоар, и под дъното на полезния товар, откъдето се видя, че започнаха взривовете, се намират пиропатроните за разделяне и отхвърляне на челния обтекател. Малко повече радиосмущения в кофти момент, кога се зарежда с гориво, и мазалото е налице. Случвало се е при всички и пак ще се случва, техника е. Прочее, досега нито един "Протон" не е кацал за повторна употреба и всички те са забранени за пилотирани мисии поради много високата химическа опасност /хептилец/. Не е коректно да се сравняват, при това, нова ракета, "сурова", и такава с над 30-годишна експлоатационна история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
TomaNeverni
преди 7 години
Преди да пишеш глупости си направи труда да провериш колко старта имат протоните , колко товар са извели .И точно това подобие на ракетоносител да сравнявате с Протон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 6
khao
преди 7 години
тогава да се взриви и от двете страни ли искаш :):):) иначе и Протон е заземен след проблема който се случи юни, плюс това за последните 6 години протона фейлва 8 пъти... доста по лош процент от техния, та чак провали е силна дума
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 15
deant
преди 7 години
нещо много му се насъбират провалите напоследък пък не знам.. цяло чудо е че този път няма сериозни жертви. може би трябваше да се кунсултира с рашките за двигателя на ракетата :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 18
Tutankhamon
преди 7 години
Да свалим шапки пред Мъск: да му се намажат на малкия пръст могат малцина. И, докато рашките току критикуват, той и неговите сътрудници реализират.Бъдещето принадлежи на смелите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 16
jujo_si
преди 7 години
Мъск постнал нещо си в туитър - вие пишете статия, мъск пръднал - вие пишете две статии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още