IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

140 млн. лв. за намаляване дела на отпадналите ученици заделя МОН

Всички училища могат да кандидатстват за финансиране по проекта "Твоят час"

14:03 | 10.09.16 г. 2
140 млн. лв. за намаляване дела на отпадналите ученици заделя МОН

Всички училища в България могат да участват в проекта "Твоят час", чиято първа фаза се финансира със 140 милиона лева от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Това съобщи главният секретар на Министерството на образованието и науката Красимир Вълчев. Той отбеляза, че "Твоят час" е продължение на проектите "Успех" и "Без звънец", съобщи БТА.

Основната цел на проекта е да се намали делът на отпадналите ученици, защото Европейската комисия се интересува от това какъв е този дял, обясни Вълчев. Той допълни обаче, че по проекта ще се финансират и извънкласни дейности за развитие на способностите и интересите на учениците.

По проекта ще бъдат организирани в училищата допълнително обучения за преодоляване на образователни затруднения на учениците, защото те са един от основните фактори за отпадане от училище, каза Красимир Вълчев. По думите за задържането на децата в клас помагат целодневното обучение, обедното хранене, предоставянето на закуски и транспортът за ученици от уязвимите групи.

Чрез "Твоят час" в училищата ще могат да се организират допълнителни образователни курсове по български език и по математика, но те трябва да не са продължение на учебните часове, а да са по-различни, обясни Наталия Михалевска от МОН, която е един от създателите на проекта. 

По проекта вече функционира електронна платформа, в която е започнала регистрацията на външни за образователната система специалисти и институции - читалища, спортни школи и клубове, треньори, центрове за личностна подкрепа.

Учителите, които ще участват в проекта, ще се регистрират от директорите. В платформата вече са се регистрирали 135 училища и около 40 представители на различни организации, предлагащи занимания и курсове по интереси.

Делът на отпадналите ученици у нас за 2014/2015 година е над 12 процента, като целта е към 2020 г. да намалее под 11 процента, каза Красимир Вълчев. Той съобщи, че до 12 лева на час ще е възнаграждението на ръководителя на училищната група по интереси. За първи път ще има диференцирано финансиране, като училищата с повече ученици от уязвимите групи и със застрашени от отпадане деца ще получават повече средства за преодоляване на образователните затруднения.

По проекта общо на училищата ще се предоставят годишно около 56 милиона лева, като около 40 милиона от тях ще са за допълнителни средства за педагогическите специалисти в училищата. В проекта се очаква да се включат всички около 2400 училища в страната, като средно на едно училище се падат по 24 000 лева годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
пак ли ръсиш расова омраза ? Вземете мерки ако сте сериозен сайт към индивиди като тоя, комплексар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още