IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пол Кругман: Grexit щеше да е най-добрият вариант за Гърция

Нежеланието на Ципрас да извади страната от еврозоната е отслабило позицията на страната пред кредиторите, смята икономистът

13:37 | 15.09.16 г. 6
<p>
	През миналия юли правителството на СИРИЗА попита в референдум да се съобрази ли с исканията на кредиторите. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

През миналия юли правителството на СИРИЗА попита в референдум да се съобрази ли с исканията на кредиторите. Снимка: архив Ройтерс

Grexit (излизането на Гърция от еврозоната - бел. ред.) не се случи, но щеше да бъде най-добрият вариант за Гърция, смята нобеловият лауреат Пол Кругман. Той участва във форум в гръцката столица Атина, посочва "Катимерини".

Според икономиста европейските елити са дълбоко ангажирани със запазването на целостта на еврозоната. Нежеланието на премиера Алексис Ципрас да извади страната от валутния съюз пък е отслабило позициите на Гърция при преговорите с кредиторите.

За да можеше да постигне добро споразумение, "Гърция трябваше да бъде готова на екстремизъм, да напусне, но не беше", посочи още икономистът.

Първото правителство на СИРИЗА дойде на власт в началото на 2015 година с обещания да сложи край на споразуменията с кредиторите. Всъщност лидерът на партията - днешният премиер Алексис Ципрас, никога не е коментирал, че ще извади Гърция от еврозоната. Той обаче намекваше, че кризата в Гърция може да обхване целия паричен съюз.

В крайна сметка след продължителни преговори и крайно лявата политическа формация също стигна до преговори с международните институции и прие нов, трети поред заем за спасяването на Гърция.

В момента тече работата по първия преглед за изпълнението на подписаната през август 2015 година програма. Атина очаква от кредиторите поредния транш от 2,8 млрд. евро, в замяна на които страната трябва да извърши редица реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Ако имаше Grexit кредиторите на гърция щяха да видят един голем и дебел Х*У*Й, от евро-доларовите си дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
doba
преди 7 години
И какво щеше да реши Grexit, когато дълговете на Гърция са в долари и евро?Точно нищо.Ципрас и Ко здраво затегнаха режима и данъчните постъпления растат, оттам намира средства и за плащанията по дълговете.За негово щастие лихвите в момента са малки и има надежда за 'изплуване', ако му го позволят разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Проблема е, че проблема става вече политически и популистки. Затуй Плевнелиев сега реве, а не кат ***'аа милионите... защото е много лесно да се правиш на моралист пост-фактум, ама кат го питат за милионите - бизнс ис бизнсз и мълчи кат комунист на разпит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Или просто е отложил момента с още няколко милиарда :-)Виж до колко се изпълняват обещанията на Ципрас.. Имам чуството, че само си приказват и мажат по очите на НЕ гръцките, а НЕМСКИТЕ избиратели..Кредиторите няма от какво да се притесняват, при положение че зад тях е ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Нежеланието на Ципрас да извади страната от еврозоната е отслабило позицията на страната пред кредиторите, смята икономистът----Всички очакваха да се случи, затова и Ципурата спечели изборите, след което най-безочливо се изплю в лицето на гръцкият народ... уплаши се или пък просто нямаше "топки" за да направи последната крачка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Patilan
преди 7 години
както казват хората - по-добре ужасен край, отколкото ужас без край!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още