IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Павлова иска съдът да обяви за нищожна сделката за "царските конюшни"

Проверката на МРРБ е показала, че купувачът „Евротрансбилд“ не е ясно легитимиран

13:42 | 16.09.16 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лиляна Павлова. Снимка: МРРБ</p>

Лиляна Павлова. Снимка: МРРБ

Министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е поискала от Софийския градски съд да обяви за нищожни договорите за продажба на земята под "царските конюшни", заради която областният управител на София Веселин Пенев подаде оставка през седмицата.

Исковата молба е внесена вчера, съобщи тя в в парламента, цитирана от Dnes.bg.

Павлова съобщи, че е била извършена проверка на документацията, която е показала, че бившият областен управител на София е извършил нарушение. 

Анализът показал, че Пенев не е имал правомощия еднолично и самостоятелно да се разпорежда с имота и не е налице хипотезата за прехвърляне или продажба или ликвидиране на съсобственост от името на държавата към тези частни лица. Според Павлова това е и заобикаляне на закона. 

Проверката на МРРБ е показала, че купувачът „Евротрансбилд“ не е ясно легитимиран. Освен него имало и много други фирми, които също претендират съсобственост на имотите.   "Така че ние всъщност нямаме реален съсобственик, на който този имот да е легитимно продаден", обобщи Павлова. 

Анализът показал и че е налице категорично ощетяване на финансовия, държавния, публичния, обществения интерес при извършването на сделката. 

„Защото разполагаме с документи, които сме приложили към исковата молба, която входирах в СГС, за ипотеки, за апорти и сделки за продажби на имоти, части от имоти, идеални части в рамките на този терен, чиято стойност в пъти, като милиони, надвишава стойността на сделката за тези имоти“, каза още Павлова. 

Тя обясни, че предстои да се уточнят и другите физически лица, които биха могли да предявят претенции към имота.

Сделката беше огласена от БСП през миналата седмица и бързо стигна и до прокуратурата, която проверява сигнала на левицата, както и доклада на Главния инспекторат към Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
cokrat1
преди 7 години
Ето какво пише за дипл. клуб за 8,5 милиона...От агенцията подчертават, че приходите от продажбата на обособената част значително надвишават, както балансовата стойност на актива, така и неговата данъчна оценка. Този актив не обслужва дипломатическия корпус, което е основният мотив дружеството да бъде забранено за приватизация, пише в писмото. ..Начи при дип. клуб няма нарушение а при конюш...има...нали и при двете прод. цената е над данъчната оценка. Явно мерим с два раз. аршина...а, не трябва да е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
cokrat1
преди 7 години
В закона пише...не трябва да се продава под данъчната оценка. А, тя е 509 хиляди лева. Продадено за близо 700 хил. лева. Къде е тук нарушението...само дига предизборен шум г-жата по заповед на ББ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Ако може някой Павлова да обяви за нищожна, ще е най-добре :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Mario Teran
преди 7 години
Партизанката много загрижена за конюшните на царя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
s3
преди 7 години
Няма основание за искане за обявяване на нищожност, защото по това което се казва нарушението е от страна на продавача, реално купувачът е добросъвестна страна и е в правото си д иска запазване на сделката. Интересно защо Павлова не се е консултирала със юристите от министерството си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още