IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще плати на Русия 400 млн. евро до края на годината заради АЕЦ "Белене"

Руско участие в проекта за газов хъб "Балкан" ще зависи от гаранциите и обема на доставките, твърди руският зам.-правосъден министър Сергей Герасимов

08:38 | 17.09.16 г. 59
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Възможността за развитието на проектите за АЕЦ &quot;Белене&quot; и новия ядрен блок на АЕЦ &quot;Козлодуй&quot; зависи от плащането на присъдената от Арбитража сума заради втората ядрена централа, смята руският представител. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Възможността за развитието на проектите за АЕЦ "Белене" и новия ядрен блок на АЕЦ "Козлодуй" зависи от плащането на присъдената от Арбитража сума заради втората ядрена централа, смята руският представител. Снимка: архив, Ройтерс

България ще погаси голяма част от дълга си към Русия за АЕЦ "Белене" до края на годината, коментира руският първи заместник-министър на правосъдието Сергей Герасимов в интервю за информационната агенция ТАСС.

Герасимов е участвал в среща на съпредседателите на българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се е състояла във Варна, уточнява информационната агенция, цитирана от БТА. От българска страна на срещата са участвали министърът на енергетиката Теменужка Петкова и заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева.

"Главната задача на нашата среща беше въпросът за компенсациите за разходите и загубите, които руската страна понесе заради спирането на този проект", коментира Герасимов. Той припомни, че арбитражен съд постанови България да плати на Русия обезщетение в размер на 620 млн. евро. 

"Разбира се, тази сума е доста висока за българската страна, но въпреки това намерихме варианти за погасяване на тези задължения", отбелязва Герасимов, като обяснява, че това вероятно ще стане на няколко транша. Първият - в размер на 400 млн. евро, ще бъде платен на руската страна до края на годината, посочва той.

Руският зам.-правосъден министър заявява, че България е проявила интерес и към по-нататъшното развитие на някои проект в областта на ядрената енергетика. "Става въпрос не само за АЕЦ "Козлодуй", но и за възможност за връщане към проекта "Белене", уточнява той.

Герасимов определя перспективите за такова сътрудничество като "доста интересни", но отбелязва, че двете страни са се съгласили, че възможността за развиване на тези проекти "зависи от погасяването на дълга". "Без плащане новите проекти няма да бъдат реализирани", подчерта той.

Герасимов казва още, че участието на Русия в изпълнението на проекта за строителство на газоразпределителен център в България ще зависи от гаранциите и обема на доставките.

"За газовия хъб "Балкан" ситуацията е по-малко оптимистична в сравнение с АЕЦ "Белене", коментира руският зам.-министър. Той все пак отбелязва, че "руската страна ще разгледа всички предложения на българската, които биха могли да убедят “Газпром” в това, че този проект е интересен от гледна точка на обема на газовите доставки". 
"Вторият компонент - това са гаранциите, които трябва да дадат българската страна и Европейската комисия", допълва той.

"Ако Газпром се съгласи да доставя газ за българския хъб, то при никакви обстоятелства никоя от страните не би могла да се откаже от неговата реализация", подчертава той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 4
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Точно така колега. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 7 години
мишока се клонира в още един агресивен глупец ... и сайта почва да прилича на локва повърнато все повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 6
bgMan
преди 7 години
Поредното доказателство затова, че няма нито европейска солидарност, нито справедливост, нито единни стандарти или правила. Ако на Европейският съюз въобще се интересуваше за състоянието на Югоизточна Европа, защо при наличието на големи проблеми с Турция и Гърция, допусна България да изпадне в подобно положение, след като именно ЕС притисна българското правителство да спре този проект по политически причини? Както и с Франция относно "Мистарл"-ите. Само че все още не съм чул Франция да бъде осъдена от Русия за каквото и да било.Време е да направим един референдум дали да продължим да бъдем членове в тази толкова голяма измама именуваща се Европейски съюз. Това не е никакъв съюз на равноправни държави, а една лъжлива хо.мос.ексуал.истка диктатура, която лъже и *** собствените си граждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
евала, поне ние иаме пари бол и сме кат Лихтенщайн, та са и тва .... наще дет са взели парите за комисионните и лапаницата за Беленето те да ти връщат деева и гадовете ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 5
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Хааа, колко си смешен и жалък просто не е истина колко си про.ст. Ако имаше поне някакъв мозък в главата си (а ти е доказано, че нямаш) щеше да знаеш, че твойте любимци САЩ се интересуват само и единствено от собствения си интерес и целта им е да ти вземат ресурсите по формата на концесии и ти няма да получиш нищо. Защото, чрез приватизация и концесия ще ти вземат и слънцето и вятъра и *** също. И после свойте собствени ресурси ще ти ги продават на тройна цена, но ти си прекалено *** за да го разбереш. Че няма да си зависим само от себе си. Например Марица изток 2...П.С. И да по умен и интелигентен съм от теб безхаберник мало.умен... такъв лев пед.ал като теб няма никъде. Не е истина какъв национален предател си в действителност. Прав си да, но като седнеш, садаш на ху.йовете на Запада. И се гнясаш яко... И се научи да пишеш бре, олигофр..ен скпана продажен.П.С. 2 Кажи колко ти плащат да си изливаш глупостите тук бе, нещастно жалко човече.... Ей такъв *** човек като теб нема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Я обади ти сега , колко фамилии се облажават от американските зависимости...на тебе поне кокалче подхвърлят ли ти от време на време ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 6
DutyFree
преди 7 години
Я ЧЕ ДО СЕГА ОТ КЪДЕ БЕШЕ, ВЕ ЧУГУНЕНИ НЕКАДЪРНИЦИ !!??? МАЛКО ЛИ ФАМИЛИИ СА СЕ ОБЛАЖИЛИ ОТ РУСКИТЕ ЗАВИСИМОСТИ, МАЛКО ЛИ ИМА ОБРЪЧИ ОТ ФИРМИ НА ПАРТИИ ПО РУСКИ ТЕРТИП, ЗА ГР. НЕСЕБЪР ДА СТЕ ЧУЛИ НЕЩО, ТОЧНО КАТО КРИМ СЕ ПРЕВЗЕМА ОТ РУСНАЦИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Откъдето ще да е , на каквато ще да е цена , само от Русия да не е...Ами нали затуй се докарахме до тука , от много тънки сметки !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 6
DutyFree
преди 7 години
https://***.facebook.com/photo.php?fbid=1309332119101367&set=a.500049826696271.120538.100000737748710&type=3&theater
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
DutyFree
преди 7 години
глупава и некадърно червен пподлого, КОЙ КЪДЕ ТИ ПИСА, ЧЕ ЩЕ ВЗИМАМЕ ГАЗ И ТО ОТ САЩ?????? ТАЗИ ВИ СЛАБОСТ ДА ПРЕМИНАВАТЕ ВЕДНАГА В ШИЗОФРЕННО СЪСТОЯНИЕ, КАТО ЧУЕТЕ ЗАВИСИМОСТ ОТ РУСИЯ, Е ПРИЗНАК НА ЕДНО НЕЩО, ЧЕ СЪМ ПРАВ НА 100%, МРЪСНИ И ГАДНИ ЧЕРВЕН ПРОДАЖНИЦИ, ЩЕ СМЕ СИ ЗАВИСИМИ САМО И САМО ОТ НАС СИ, ИМАМЕ СИ ВЯТЪР СЛЪНЦЕ И ВОДА!!! СМЕШЕН И НЕКАДЪРЕН ББОКЛУК, МАЗЕН И ПРОДАЖЕН!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още