IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищното строителство се концентрира в 4-те най-големи града на България

Публична регистрационна система на строителните проекти би предотвратила евентуален строителен балон, смята експерт

09:27 | 19.09.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Натрупванията на спестявания в периода 2008 &ndash; 2015 г., както и несигурността и нерентабилността на спестяванията в банките, ще са фактор на пазара на имоти до 2018 г., прогнозира управляващият партньор на &quot;Планекс Холдинг&quot;. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Натрупванията на спестявания в периода 2008 – 2015 г., както и несигурността и нерентабилността на спестяванията в банките, ще са фактор на пазара на имоти до 2018 г., прогнозира управляващият партньор на "Планекс Холдинг". Снимка: архив, Ройтерс

Над 2,4 млн. кв.м жилища са в строеж в четирите най-големи града в страната. Това представлява почти три четвърти от общия обем на жилищното строителство в България, коментира управляващият партньор на строителната компания „Планекс Холдинг“ Пламен Андреев в предаването „Клуб Investor” на Bloomberg TV Bulgaria.

Оценката на Андреев се базира на публичната информация за текущите строителни проекти, както и данните на агенции за имоти.

Според него държавната администрация може да подкрепи строителния бранш ако създаде Единна регистрационна система на строителните проекти. Общините разполагат с всички необходими данни – бруто РЗП в т.ч. подземно и надземно, функционално разпределение на площите, брой жилища, парко места и т.н. По този начин системата би функционирала като индикатор за бизнеса и предпоставка за саморегулиране на предприемаческата активност.

Подобна реално функционираща система би предотвратила евентуален строителен балон, какъвто се случи в годините след началото на финансовата криза, подчертава Андреев.

В момента в София в процес на строителство са около 1,46 млн. кв.м жилища, което са около 13 400 апартамента. В проектна фаза в столицата са още около 450 хил. кв.м.

Във Варна жилищата в строеж са 347 хил. кв.м, което са приблизително 3 300 апартамента. Предстоят да стартират или са в предпроектна фаза обекти с РЗП от 180 хил. кв.м.

В Пловдив в момента в строеж са почти 500 хил. кв.м, което са 4 хил. апартамента, а в Бургас – 138 хил. кв.м, което е около 1 000 апартамента.

Покупката на жилище остава най-сигурният начин за запазване на спестяванията, посочва Пламен Андреев. При разумно отдаване под наем доходността е по-добра в сравнение с доходността от банков депозит. Доходността от имот в добър за живеене район в София достига 4-5% при лихви от порядъка на 1 – 1,5%.

Увеличава се броят на българите, живеещи в чужбина, които инвестират в жилища в България поради риска от обезценяване на спестяванията им, както и възможностите им да получат кредит от българска банка, който могат да обслужват без проблеми с доходите си, посочва още той. 

Доходността от имот в добър за живеене район в София достига 4-5% при лихви от порядъка на 1 – 1,5%

Стимулиращ фактор за това „връщане на капитали“ е политиката на някои банки да отпускат кредити на български граждани, работещи в страните от Европейския съюз.

Според Андреев няма предпоставки за промяна на настоящата ситуация в строителния сектор до средата на 2017 г. На общия фон България е сравнително спокойно място с добро местоположение и климат, с много възможности за инвестиции в лека и преработваща промишленост, изнесени производства, IT и аутсорсинг дейности.

Натрупванията на спестявания в периода 2008 – 2015 г., както и несигурността и нерентабилността на спестяванията в банките, ще са фактор на пазара на имоти до 2018 г., прогнозира още Андреев.

Той допълва, че все още на пазара преобладават купувачите на първи собствен дом – 55 на сто от клиентите, които искат да закупят имот. Останалите 45% от купувачите търсят имот с инвестиционна цел – за отдаване под наем, осигуряване на деца и т.н.

Преобладаващата възраст на клиентите е между 40 и 50 години, казва още той. Най-голям е делът на купувачите, които притежават собствен бизнес – 35 на сто от всички. По 20% са мениджърите и служителите на български и чуждестранни компании и купувачите със свободни професии (лекари, юристи, консултанти и т.н.).

Делът на българите, живеещи в чужбина, от всички купувачи на жилища достига 15%, а в останалите 10% влизат всички останали купувачи, включително и чужденци.

Цялото интервю с Пламен Андреев можете да видите тук:

Още бизнес новини можете да видите в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
kony
преди 7 години
От изнесените числа излиза, че средната площ на новостроящите се жилища в София е 109кв.м., а във Варна 105кв.м.;);)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още