IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС затяга санкциите срещу ислямистки бунтовници и кредиторите им

Брюксел ще може да "замразява" активи и на лица, които не фигурират в списъците на ООН

22:16 | 20.09.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) е взел решение да “замрази” активите на ислямистки бунтовници и техните кредитори дори и ако те не присъстват в “черния” списък на Организацията на обединените нации (ООН), съобщава Ройтерс.

Инициативата е по идея на Франция заради смъртоносните атаки в Париж от миналата година, припомня информационната агенция.

Досега правилата на ЕС позволяваха да се налагат само санкции на физически лица и фирми, посочени от ООН. Правителствата на ЕС пък можеха да действат индивидуално.

Засега няма конкретни имена, които да са поставени под санкции. Новите правила обаче ще позволят на ЕС да се насочи към екстремисти, които са планирали или участвали в терористични атаки или финансират радикални въоръжени групировки.

За чужди граждани, заподозрени в борбата за или подкрепа на ислямистките бунтовници в Сирия и Ирак, засега ще се въведе само забрана за пътуване, за да не могат да влязат в ЕС.

Такава забрана обаче няма как да се наложи на граждани на Съюза. Правителствата на ЕС обаче вече поеха ангажимент да ги преследват и арестуват.

Френски, германски, белгийски и британски граждани са се присъединили към бунтовническите сили в Сирия и Ирак. Някои от тях се върнаха в ЕС и участваха в атаките в Париж в ноември, припомня агенцията.

Според данни на Холандия повече от 4 200 европейски граждани са се били в гражданската война в Сирия на страната на ислямистките групировки в страната. От тях около 30 на сто са се завърнали в Европа, а за 14 на сто е потвърдено, че са загинали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
scott
преди 7 години
по-добре заклани там И ВЗИМАНЕ НА НЕКВИ МЕРКИ СЛРЕЩУ ИСЛАМА, отколкото изпоклани тука и погалване по *** на борисов, че им се вижда, че може би, няма проблем и требва да има интеграциа и толерантнос....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
energetik
преди 7 години
Ау, ама те милите на третата година вече най-накрая се наканили и били поели ангажимент да понаглеждат завръщащите се от Халифата главорези. Всъщност не можело да попречат на терористите от ИДИЛ с европейски паспорти да се завърнат в Европа, ама щели да ги съдят ...Ама серьозно, аз пък направо взех че ви повервах. И след като по данните посочени в статията вече над 1400 са се завърнали колко от тях са в затвор и с каква присъда ? И какво мислят по въпроса Амнести интернешънъл, Хелзингските комитети и пр.?Да-а, малко са още взривените, заколените и премазаните с камион, явно още доста ще трябва, докато им уврат главите на нашите западноевропейски приятели ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още