IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Минасян: Стрес тестовете на банките бяха за публиката

Пазарът не натиска банките да раздават повече кредити, казва икономистът проф. Гарабед Минасян

12:53 | 21.09.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Стрес тестовете на банките, които приключиха, бяха предназначени за публиката, както и за успокоение на съвестта на централните банкери, каза проф. Гарабед Минасян. Той обясни, че БНБ е длъжна да провежда периодично подобен тип стрес тестове по 5-скална система, известна като CAMELS и да анализира състоянието на всяка една търговска банка в страната, и тя го е правила в миналото. Остава открит въпросът защо управителният съвет на БНБ не е реагирал адекватно на натрупването на проблеми в КТБ в продължение на поне 4-5 години, попита Минасян в интервю за в. "Стандарт". 

На въпрос дали банките ще се ориентират към по-активно кредитиране, след като стана ясно, че системата е стабилна и ликвидна, икономистът отговаря, че при сегашната конюнктура търговските банки не чувстват необходимост от промяна на кредитното си поведение.

"Въпросът е защо разходите по поддържането на кредити са на несъразмерно високи равнища при продължителна кредитна стагнация. Погледът се насочва към състоянието на банковата конкуренция и здравата логика подсказва, че тя не е на необходимото равнище", коментира икономистът.

Що се отнася до призивите на политици и експерти за ускоряване на процеса по приемане на еврото икономистът посочи, че като член на ЕС и по действащите канони България задължително следва да се включи към еврозоната, но нормативно не е поставен срок кога да стане това.

Решението за стартиране на процедура за включване в еврозоната се взема едностранно от Европейската централна банка (ЕЦБ). Нашето волеизлияние е безпредметно, докато страната не изпълнява изискуемите икономически (а и не само икономически) критерии.

Той припомни, че България е най-бедната страна в ЕС (с БВП на човек от населението от 6100 евро през 2015 г.) и заема тази позиция твърдо и последователно без изгледи за промяна. Общото равнище на цените у нас е на по-малко от половината от средноевропейското като и по този показател сме твърдо на последна позиция.

„Ние като народ и като държава трябва да въведем ред и порядък в собствения си дом и двор, да докажем, че можем да работим и да правим неща по начин, който ни доближава до европейските стандарти. Оттам нататък интеграционните процеси ще се движат по естествен път“, посочва проф. Минасян.

Активното спестяване у нас може да се обясни с несигурността в утрешния ден, с невъзможността за планиране и проектиране на своята собствена стопанска дейност в перспектива. Така проф. Минасян коментира продължаващия ръст на спестяванията, въпреки че лихвите вече вървят към отрицателни. Спестени са бели пари за черни дни, а не за повишаване на благосъстоянието. Причините опират до разнопосочните и объркани сигнали, индуцирани от макроикономическото управление, каза още експертът.

Текущият растеж е много повече символичен, отколкото реален, казва икономистът в отговор на въпрос защо растежът на икономиката не се усеща и хората обедняват все повече. Слаб икономически растеж, придружен с тенденция на засилено социално разслоение стои в основата на акселерацията на социалното недоволство, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
misanthrope
преди 7 години
Ние като народ и като държава трябва да въведем ред и порядък в собствения си дом и двор, да докажем, че можем да работим и да правим неща по начин, който ни доближава до европейските стандарти. Оттам нататък интеграционните процеси ще се движат по естествен път, посочва проф. Минасян.Професор Гарабед, научи се да говориш на български.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
Ади ве, ами ЗАЩО НЯМАМЕ КАПИТАЛОВ ПАЗАР ОТ 8 ГОДИНИ НАСАМ!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още