IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Световната икономика остава в капана на ниския растеж

Организацията очаква глобалният растеж да достигне 2,9% тази година и 3,2% през 2017 г.

13:48 | 21.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Световната икономика остава в „капана на ниския растеж“, а по-слабите условия в развитите икономики ще продължат и през 2017 г., предупреди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в сряда, цитирана от CNBC.

В междинните си икономически перспективи ОИСР прогнозира, че растежът на глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) ще остане без промяна на ниво от около 3% през 2016 г. „със скромно подобрение, прогнозирано през 2017 г.“. Организацията очаква глобалният растеж да достигне 2,9% тази година и 3,2% през 2017 г., подкрепен от Китай и Индия.

Прогнозата до голяма степен остава без промяна спрямо юни 2016 г., отбелязва ОИСР, като по-слабите условия в развитите икономики, включително влиянието от британския вот за излизане от Европейския съюз (ЕС), „биват компенсирани от постепенно подобрение на основните производители на суровини от развиващите се пазари“.

„Световната икономика остава в капана на ниския растеж като постоянните разочарования около растежа натежават върху очакванията за растеж, което води до слаба търговия, инвестиции, производителност и заплащане“, каза организацията.

„Продължителният слаб растеж на търговията и острото забавяне през 2015 и 2016 г. подчертава опасенията около стабилността на глобалния растеж“, допълни ОИСР. „Макар че факторите на търсенето играят роля, слабата търговия отразява структурните фактори и липсата на напредък – заедно с известно връщане назад, при отварянето на глобалните пазари за търговия на стоки и услуги. Забавящият се ръст на търговията ще потисне растежа на производителността в бъдеще“.

Прогнозите идват, докато централните банкери в Япония, САЩ, еврозоната и Великобритания продължават опитите си да дадат тласък на местните си икономики или, в случая със САЩ, поне да нормализират политиката на централната банка, повишавайки лихвените проценти.

Японската централна банка обяви в сряда промени в политиката си в нов опит да засили инфлацията и икономическия растеж. Инвеститорите обаче очакват политическото изявление на Федералния резерв на САЩ късно в сряда за сигнали за следващото повишаване на лихвените проценти, което до голяма степен се очаква да се случи през декември.

Базираната в Париж ОИСР – група от 35 развити страни, каза, че паричната политика е „свръхпретоварена и създава изкривявания на финансовите пазари“. Подобно на много централни банкери ОИСР призова и националните правителства да положат повече усилия по отношение на фискалната политика (данъците и разговорите), за да насърчат растежа.

„Ефективна подкрепа на паричната политика изисква по-голяма и колективна фискална политика, както и прилагането на структурни реформи за насърчаване на растежа и приобщаването. Паричната политика е създала прозорец на ниски лихвени проценти. Фискалната политика трябва да се възползва от разширяване на фискалното пространство, за да се увеличат водещите до растеж разходи“, отбелязва ОИСР.

„Инерцията на структурните реформи трябва да бъде засилена вместо да продължи със забавянето както през последните години. Търговските политики са ключов лост за насърчаване на растежа и трябва да бъдат подкрепени от мерки, които гарантират ползите от глобализацията да бъдат споделени от всички. По-балансиран политически микс ще поведе глобалната икономика към по-бърз растеж и ще намали финансовите рискове“, добавя организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 7 години
Сегашните икономически процеси са при силно регресивно влияние на прилагана сгрешена парична система.За да е възможно устойчиво развитие е необходимо подобрение на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още