IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва сменя програми на Microsoft в администрацията с руски софтуер

Президентът Владимир Путин призова властите в страната да намалят зависимостта си от американски технологии

14:18 | 27.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;МойОфис Почта Website</em></p>

Снимка: МойОфис Почта Website

Местното правителство в Москва ще замени програми на Microsoft на хиляди компютри с руски софтуер, след като президентът Владимир Путин призова властите в страната да намалят зависимостта си от американски технологии на фона на геополитическото напрежение, съобщава Bloomberg.

Кметството ще замени софтуера Exchange Server и Outlook на 6000 компютъра с корпоративна имейл система, наречена "МойОфис Почта", която ще бъде инсталирана от държавния телеком "Ростелеком", заяви Артем Йермолаев, ръководител на информационните технологии за Москва, пред репортери във вторник.

Градът може да разшири покритието на новия софтуер, разработен от руската компания New Cloud Technologies, до 600 хил. машини и може да обмисли замяна дори на Windows и Office на по-късен етап, каза Йермолаев.

Президентът Владимир Путин призовава държавните органи да се откажат от чуждия софтуер. Това се случва заради опасения около сигурността и надеждността, след като американски компании прекратиха платените си услуги в Крим след анексирането му от Русия през 2014 г. Те спряха и осигуряването на актуализации на софтуера на руски компании, санкционирани от САЩ заради кризата в Украйна.

Държавните предприятия харчат по около 20 млрд. рубли (295 млн. долара) годишно за чужд софтуер, твърди министърът по комуникациите Николай Никифоров. Министерството е разработило списък с руски софтуер, който държавните компании трябва да използват вместо продукти на Microsoft, SAP AG, Oracle и други глобални доставчици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 4
deant
преди 7 години
Те спряха и осигуряването на актуализации на софтуера на руски компании, санкционирани от САЩ заради кризата в Украйна.---това не го бях чул, но ми се струва, че е сериозно нарушение на търговското право. Може ли линк с малко повече информация? Върнали ли са парите на фирмите закупили софт? Платили ли са компенсация? Или само защото са американска фирма могат да правят каквото си поискат без значение какво пише в договорите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още