IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко пари са необходими за стартиране на бизнес?

Ако искаме да имаме предприемаческо общество, трябва да сме толерантни към грешките, според експерт

18:28 | 27.09.16 г. 25
<p>
	Проф. Димо Димов. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Проф. Димо Димов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мит е, че трябват много пари, за да се стартира компания. Може да се започне с малко пари, а след това стъпка по стъпка да се преценява риска. Около това се обединиха участниците в Клуб Инвестор „Предприемачество“, който се проведе днес в София.

В 21-и век може да се стартира бизнес с малко пари, с една идея, и след като се провери пазара, да се вкарат повече пари. Това коментира Стойне Василев, предприемач и основател на Smartmoney.bg.

„Много е лесно да се каже, че може да се започне бизнес с пари“, допълни и Павел Цветков, съсобственик и управител на Kwiat, но според него има и други съществени елементи. Той даде пример със собствената си компания, стартирала дейност през 1991 г. „Може да се стартира с малко пари, с малко средства и след това стъпка по стъпка да се преценява риска“, каза той.

„Предприемачите често казват, че проблемът е липсата на пари, а инвеститорите – липсата на идеи. Въпросът е в кой момент тези две неща могат да се съберат“, даде малко по-различна точка пък проф. Димо Димов от Университета Бат във Великобритания.

Като начини за финансиране той посочи и т.нар. crowdfunding, което набира сила през последните години – най-вече в САЩ, но и във Великобритания, и даде пример със сайтове като SyndicateRoom. Друг метод, който става все по-популярен, е т.нар. peer-to-peer финансиране, което тепърва навлиза в България – директно кредитиране между хората.

Според Стойне Василев има и други варианти за намиране на варианти за финансиране на стартиращ бизнес – например лизингът между компаниите. „Банково кредитиране у нас и по света няма за финансиране на стартиращ бизнес“, допълни той. Причината за това е, че банкерите искат да минимизират риска и търсят по-скоро установени фирми.

Докато повечето участници в сесията застанаха зад идеята, че е по-добре да се учиш от грешките на другите, отколкото от своите, Георги Халачев, съосновател на BILID, даде малко по-различна гледна точка към нещата.

„Обществото ни и предприемачите са обременени да не допускат грешки, а това сковава предприемачеството, взимането на решения, младите предприемачи търсят най-лесния път, да не загубят много и т.н. Това няма как да се случи, ако наистина искаме предприемчивост“, каза той.

„Допускането на грешки обаче е едно от най-важните неща, които трябва да направим. Ако искаме да имаме предприемаческо общество, трябва да сме толерантни към грешките и да предизвикваме младите предприемачи да правят такива“, допълни той.

„Екипът е може би е най-важен и ключов, когато става въпрос за инвестиция“, каза още проф. Димов. „Знаейки, че един бизнес ще срещне проблеми, които трябва да разреши, за инвеститорите именно качеството на екипа е ключово. Много често те по-скоро биха инвестирали в първокласен екип с второкласна идея, отколкото във второкласен екип с първокласна идея“, коментира той.

„Не всеки може да бъде предприемач, а не е и нужно“, допълни Павел Цветков. Той обаче препоръча на всички млади хора „докато могат, да рискуват“. Най-важното нещо според него е човек да бъде постоянен.

По отношение на финансовата грамотност и предприемаческото образование проф. Димов поясни, че има два ефекта. „Ако се подходи по-академично и в класната стая се показва риска, предприемаческото образование води до това, че повечето хора се отказват да станат предприемачи“, каза той. „Когато се подходи практично, ситуацията е различна – да се създаде в рамките на университета, където студентите да правят грешки. Завършвайки университета, те вече са минали през ситуации, където са можели да правят много грешки и да се учат от тях, и когато в реална среда попаднат на такива, ситуацията им се струва позната“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Изобщо не е така. Услугите у нас са на такова трагично ниво, а "наложените" конкуренти са толкова затлъстели ояли се безхаберници, че можеш да им е.. м***м***ra стига да си добър и да не те мързи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 7 години
съгласи се, че няма как всеки нов бизнес да е с уникална идея невиждана досега... тоя е наговорил една камара общи приказки гарнирани с добри пожелания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Виж никога не е съвсем ясна историята на стартирането и най-вече на растежа :) Но дай някой по-конкретен пример кои "най-големи". Вариант е да също да си превърнеш хобито в бизнес. Тогава става и без много пари ама това е и въпрос на много късмет. Поне официалната версия за създаването на Apple и на Dell e такава - студентите направили нещо готино в гаража и изведнъж на всички им се приискало. Възможно е но много малко вероятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
natty
преди 7 години
Под добра идея какво разбираш? Ако е това да се създава нов продукт, да се предложи услуга, която не е предлагана досега или нещо подобно, съгласен съм. Но ако инвестираш в неща, предлагани и от други компании, то наистина ти трябват на първо място доста пари, поне докато не достигнеш качеството, предлагано от конкуренцията и потребителите не те припознаят като качествен пазарен участник..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
forexboy
преди 7 години
Твоето изказване ми напомни за Рокфелер и ябълките ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
MZ/X
преди 7 години
Зависи за какви бизнеси говориш! Повечето от най-големите интернет компании в САЩ са стартирани със собствени пари на техните собственици и тези пари са били от порядъка на няколко хиляди долара. Днес същите тези компании струват милиарди долари и не бих ги нарекъл несериозен бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
MZ/X
преди 7 години
Не съм бил на лекцията, но ми се струва много несериозно някой да прави изказвания много или малко пари трябват за стартиране на бизнес. Всеки бизнес си има праг за влизане. Ако искате да основете банка например трябва да имате десетки милиони и няма как да почнете с 10 000 лева например. По същия начин всеки отделен бизнес си има свой праг и докато някой няма достатъчно пари за да прескочи този праг няма смисъл да започва с дадения бизнес. Безспорно е обаче, че има доста бизнеси, където прагът е доста нисък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 7 години
хубаво е да се спомене и сектора за който говорим. Ако става въпрос за квартално магазинче - да 100-300к може и да стигнат. Ако става въпрос за производство примерно на мебели - 1 милион няма да ти стигнат за машини, база и хора. Не че не може да си бачкаш нелегално в гаража и да правиш продукт с ниско качество, ама не мисля, че тука говорим за такова нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
И са да обЯсним и как се стартира бизнес. Стартира се, като намериш некой да му разработиш продукт/услуга по поръчка за него лично (банка, телеком, държавна институция, голяма фирма..) на база лични контакти. Като подсигуриш договор, който може да те храни ( теб и фирмата там.. 2-3-5-10) човека една година, почваш да го разработваш специално за клиента. С получаваните пари, плащаш и каквото остане - реинвестираш вече в реклама, тъгровци, контакти , ала бала... и те така. Тия как ще си кажеш е са ше избухам тука един 100-200-300 К да развия този продукт/услуга па да видим как ще тръгне... управлявам риска, мога да загубя макс 300К.. може да ги разпраате на старата ми шапка, хеле па ако си стартиращ предприемач- от къде толкова пари, че и да ги рискуваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Абе професора добре започна, ама последните му две участия са в стил "светлото бъдеще" Няма как да стартираш сериозен бизнес със собствени пари. Е тука колегата вика между 100 и 300К... бях чел за франчайз на дон Домат мисля беше - хората даваха 100 000 първиначална инвестиция и възвръщане за 3 до 5 год. ИДЕ РЕЧ ЗА ФРАНЧАЙЗ НА ПИЦАРИЯ! Тоест, наложена марка, известно ноу хау ( за което си плащаш разбира се но поне плащаш за нещо работещо, не си плащаш за грешките пак и пак) Е.. ако франчайз на пицария е 100К, сметай колко трябва да речем да разработиш продукт, да го рекламираш ( щото колко и да е добър, няма да дойде никой да ти *** на вратата да го иска ако не знае за него) офис, мебели, оборудване, машини, административно и счетоводно обслужване, заплати, осигуровки.... а? Добре ли е така? А ако са твои пари, които си изкарал с труд и пот и си им платил данъците, много боли като ги гледаш как се топят без да има възвръщаемост месец, два, три.. Правил съм го и говоря от 1во лице
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още