IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са пречките пред отнемането на незаконно придобито имущество?

Организираната престъпност става все повече трансгранична, коментира евродепутатът Емил Радев

10:00 | 29.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За ЕС въпросът за отнемането на незаконно придобито имущество е стратегически приоритет – около тази теза се обединиха вчера политици и експерти на конференция  в Европейския парламент в Брюксел. 

На форума бяха представени моделите в три държави – България, Ирландия и Великобритания, съобщи „Фокус“.

По изчисления на ООН криминалните престъпления през 2009 г. са генерирали  2,1 трилиона долара, като по-малко от 1% от тези авоари са замразени или конфискувани, което доказва, че мръсните пари остават при престъпниците. От пазарите на ЕС се генерират годишно 110 млрд. евро криминални средства в различни авоари и имущество, което е 0,2% от стойността на общия търговски обмен на общността, съобщи на форума евродепутатът Емил Радев.

„Организираната престъпност става все повече трансгранична“, коментира Емил Радев, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

“Когато говорим за отнемане на облаги от престъпна дейност става въпрос не за имущество, което се намира в една държава членка, а в няколко страни. Все по-трудно става на практика напасването между различните органи, така че процедурите да станат бързи и ефикасни“, отчете той.

През 2014 г. е приета директивата, която координира тази дейност и дава минимални стандарти в ЕС за гражданската конфискация. Затова е хубаво да чуем опита на различните държави членки. Тук България може да изиграе много добра роля, защото нашият закон позволява да се отнема всякакво незаконно придобито имущество, за което не е необходимо да има осъдителна присъда, каза депутатът.

Вижте още във видеото:

Можете да гледате още в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
vstoykov
преди 7 години
Да почерпят опит от американските полицаи, които конфискуват парите на случайни хора и после жертвите на обира трябва да доказват, че парите не са от престъпна дейност и не пушат трева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още