IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на американската икономика е ревизиран нагоре

За трето поредно тримесечие обаче нарастването остава под годишен темп от 1,5%

17:38 | 29.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на американската икономика през второто тримесечие е ревизиран нагоре, сочат финалните данни, цитирани от Wall Street Journal.

Докладът на Министерството на търговията обаче показва още, че експанзията в началото на годината е била по-бавна от първоначалните прогнози.

Брутният вътрешен продукт (БВП) расте с годишен темп от 1,4% през периода април-юни. Предишната оценка беше за повишение от 1,1 на сто. Икономистите, анкетирани от Wall Street Journal, очакваха финалните данни да покажат ръст от 1,3 на сто.

Растежът се ускорява спрямо първото тримесечие, когато беше 0,8 на сто, но е по-бавен от средно 2-процентовия годишен темп на ръст, който се отчита от средата на 2009 г. насам.

Данните показват още, че бизнес инвестициите всъщност се покачват с 1%, а не спадат с 0,9%, и допринасят най-много за ревизирането във възходяща посока. 

Три поредни тримесечия ръстът остава под годишен темп от 1,5%. Бавното възстановяване предизвиква съмнения за икономиката, която сякаш все още се препъва седем години след края на рецесията.

Федералният резерв на САЩ прогнозира, че икономиката ще нарасне с 1,8% през 2016 г., когато би предполагало скромно ускорение през третото тримесечие. Клонът на Фед за Атланта обяви в сряда, че през периода юли-септември американската икономика ще се разшири с 2,8% - под 3-те процента, прогнозирани месец по-рано.

Нарастващата складова наличност се оказва по-малка тежест и като цяло изтрива 1,16 процентни пункта от ръста на БВП. Складовата наличност оказва натиск над икономическата експанзия вече пет поредни тримесечия. Очакваното обръщане на тази тенденция е една от причините, поради които икономистите очакват по-добро представяне през второто полугодие.

Потребителските разходи, които генерират около 2/3 от БВП, нарастват с 4,3%.

Ръстът на износа, който допринася за повишението в БВП, е по-голям от този при вноса, който „изяжда“ експанзията. В резултат на това търговията добавя 0,18 процентни пункта към растежа през второто тримесечие.

Правителствените разходи се понижават с 1,7%, а не с 1,5%, каквато беше предишната оценка.

Коригираните корпоративни печалби след облагане с данъци се повишават с 5,6% спрямо предходното тримесечие, което е по-висока стойност от първоначално обявената (4,9%). На годишна база по този показател се отчита спад от 1,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
С тоя "растеж", дето все го "коригираме" нагоре ще видим вдигане на лихвите ... ама друг път. И още един въпрос имам. При тия данни за растежа USA все още ли е най-голямата икономика в света? Според това, което се публикува ръстът в Китай е ПОНЕ 4 ПЪТИ по-голям. Още ли не са ги настигнали? Защото много време мина вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още