IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната система в България е на дъното на класация за ефективност

Според Bloomberg страната ни е 46-та от 55 страни, сравнявани по продължителност на живота и здравни разходи на глава от населението и като дял от БВП

18:10 | 29.09.16 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Здравната система в България е в долната половина на класация за ефективност, изготвена от Bloomberg. Класацията обхваща 55 държави, като оценява ефективността на здравеопазването в тях според продължителността на живота и разходите за здраве - на глава от населението и като дял от брутния вътрешен продукт (БВП).

Данни, на базата на които е подготвено подреждането, са от 2014 г.

България споделя 46-тото място с Либия, като страната ни е отстъпила с три позиции в сравнение с 2009 г.

В България годишните разходи за здравеопазване на глава от населението се изчисляват на 662 долара, а като дял от БВП те се равняват на 8,44%. Средната продължителност на живота е 75,4 години.

С общ резултат от 38,3 точки страната ни е в компанията на държави като Еквадор, Казахстан, Либия, Беларус и Сърбия.

Класацията показва, че абсолютната стойност на отделяните средства за здравеопазване на глава от населението не определя неговата ефективност. България например изпреварва САЩ в класацията, които са поставени на 50-то място. Разходите за здравеопазване на глава от населението в Америка възлизат на средно 9 403 долара и формират около 17,1% от БВП през 2014 г. Същевременно средната продължителност на живота е 78,9 години.

След САЩ се нареждат Йордания, Колумбия, Азербайджан, Бразилия и Русия на последно място, където разходите за здравни грижи са 893 долара на глава от населението, а средната продължителност на живота е 70,3 години.

Хонконг и Сингапур заемат първите две места и в актуалната класация, и в тази от 2009 г.  Правителствата там играят по-силна роля в регулирането и осигуряването на здравни грижи, като разходите на глава от населението възлизат на съответно 2 012 долара и 2 752 долара, а продължителността на живота е около 83 години.

В топ 5 попадат още Испания, Южна Корея и Япония.

Представянето на няколко държави се е променило значително за периода от 2009 г. до 2014 г. заради повишените здравни разходи в сравнение с бавния темп на нарастване на продължителността на живота. Швеция отстъпва до 27-мо място от 14-то през 2009 г., след като разходите на глава от населението са нараснали с над 50%. Саудитска Арабия пък губи 20 позиции до 38-мо място заради повишението на разходите с близо 80 на сто.

Гърция обаче се изкачва с 9 места до 13-то, след като продължителността на живота там е нараснала с една година, а разходите за здравеопазване на глава от населението са паднали с близо 40% до 1 743 долара. 

При съставянето на класацията 60% от тежестта има продължителността на живота, 30% имат разходите за здравеопазване като дял от БВП, а 10% – разходите на глава от населението. Използвани са данни на Световната здравна организация, Световната банка, Международния валутен фонд и други. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
класацията е абсурдна ... няма как да сме след Тайланд и Малайзия и преди САЩ ... еле па Мексико да е пред Норвегия.Че лекарите ни тук са за бой и *** спор няма, че са алчни некадърници също, ама и тази класация е вадена .... от (мави) газ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
мише мина време, минаха години акъла не ти дойде :):) Китай не е комунизъм, руска ***! Слушай по умните от теб и ще прокопсаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
shpono
преди 7 години
Доста тъпо изказване, но не сме и очаквали нещо умно от форумен комунистически ***. Е ***, в Китай определено, не е комунизъм, вземи почети малко истинска литература, а не само опорките от *** 20 и вестник дума. Колкото до здравеопазването, то и сега е безплатно, но трябва да си си платил здравните осигуровки. Проблема е, че вие *** и червенушките не обичате да плащате дори осигуровки застраховки и прочие. Лежите пръцкате и искате държавата да ви намира работни места, да ви дава хляб вода и всичко наготово. Ей така комунизма съсипа две поколения учейки ги да са търтеи, които четат книги до задължителния списък от пети клас. И между другото от 89-та година насам продължителността на живот в България се е увеличила, въпреки поредната издънка на вас комунистическите *** в Чернобил. Та с тия буламачи дето си написал, може да важиш в местния пенсионерски клуб, но тук не сме това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 0
lyusien
преди 7 години
До 9 Кони Мони Бони Какво да ти напиша Самата класация говор и достатъчно За да сме там в класацията за да сме най болната нация в Европа и най голяма смъртност от сърдечно съдови заболявания са виновни всички -лекари пациенти системата политиците А знаеш ли че имаме най тъпите политици в Европа Но политиците ги избираме ние За съжаление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 12
michaelis12
преди 7 години
Китай не било комунизъм ли?? пхахах а какво е кат наща демокрация ?!? Бившите съпартийци мноо ти помни гагата какво е било здравеопазването у нас където всичко беше безплатно, БЕЗПЛАТНО, зъболекарите също, обучението СЪЩО, къде отиваш ти може би. Руските ватенки вие "демократчетата" не мое стигнете ве шнорхел, че тя Либия 5 години война и всичко е разбомбено и пак са 1 място след нас ве оооуууу, руските ватенки ми вика гллупака .... тц тц тц .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 4
shpono
преди 7 години
Пак ти повтарям, че в Китай не е комунизъм. Еврогейска България няма къде да е след като се управлява от бивши съпартииции на червените ***. Преди бил Димитър Станишев, сега е Сергей Станишев, ама вие русофил *** очаквате нещо различно. Чакай да ти припомня една НЕновина, е НЕновина за хората с над пет мозъчни клетки, "Повече от 30 процента от руските болници нямат топла вода, 8 на сто - водопровод, а 9 процента канализация. Това е съобщил руският премиер Владимир Путин по време на национална конференция на медицинските работници, цитиран от агенция РБК. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
kony
преди 7 години
Я стига глупости - където и да отидеш по света те питат дали си осигурен или как ще платиш, но не го правят лекари, а различни регистратори. И българският лекар ли е измислил направленията или ги наложи НЗОК и МЗ? И когато лекар ви каже, че пръстовия идентификатор е пълна безсмислица, загуба на време и персонал, не е по ефективен от личната карта и го няма никъде по света, защо вярвате на ***Москов?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
honaniga
преди 7 години
Проучването не е обърнало внимание на начина на живот. Американците с бургерите и руснаците с водката са на нормалните си места. Гърците естествено ще бъдат напред-узо, сиртаки, калмари, маслинки и яваш-яваш.Немците и те са назад, щото много работят за да издържат сума народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
mrynmryn
преди 7 години
Нормално, как иначе ще се поддържа тоя раздут щат от инфантилни лелки с роднински връзки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 7
michaelis12
преди 7 години
а сме били в тая таблица на върха по време на Тато за разлика от са в Геййропата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още