IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорът за атомната електроцентрала "Хинкли Пойнт" бе официално подписан

Субсидиите за атомната електроцентрала може да струват на британските потребители 21 млрд. паунда

22:10 | 29.09.16 г. 9
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

Британското правителство подписа днес договор с френската енергийна компания EDF и китайския й партньор China General Nuclear за изграждането на първата от десетилетия атомна централа във Великобритания, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Планираната ядрена централа ще струва на британските потребители субсидии в размер на 21 млрд. паунда през жизнения цикъл на договора между френската компания и Великобритания, сочат официалните оценки на правителството, съобщава Bloomberg.

Централата ще получава по 92,50 паунда за мегаватчас електроенергия в продължение на 35 години съгласно договора, подписан днес между френското и британското правителства. Разходите за субсидиите, с които ще се натоварят сметките на потребителите вероятно ще бъдат в диапазона между 12 и 21 млрд. паунда, сочи документ, публикуван в четвъртък на уебсайта на британското правителство.

Церемонията по подписването на договора е станало при закрити врата, което подчертава предпазливия подход на премиера Тереза Мей към френско-китайския проект, отбелязва Ройтерс.

Според източник на агенцията на подписването на договора за изграждане на АЕЦ "Хинкли Пойнт" са присъствали британският министър на бизнеса, енергетиката и промишлените стратегии Грег Кларк, френският външен министър Жан-Марк Еро и ръководителят на китайската национална енергийна администрация Нур Бекри.

Проектът е на стойност 18 милиарда британски лири. Френската компания ще изгради два енергоблока с обща мощност 3,2 гигавата в югозападния английски град Хинкли Пойнт, които трябва да заработят в края на 2025 година. Китайската компания ще притежава една трета от акциите на бъдещата АЕЦ, отбелязва ТАСС.

По-рано този месец британското правителство даде зелена светлина на проекта. Бившият премиер на Великобритания, консерваторът Дейвид Камерън, бе дал принципното си съгласие за този проект още през октомври 2013 година и EDF взе окончателното си решение за инвестициите на 28 юли. Тереза Мей обаче, която смени Дейвид Камерън през юли, каза, че ще си даде още време за размисъл преди да обяви позицията си по проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 4
KPetkov
преди 7 години
То с "няма как да считаме и това е смешно" нещата не стават. Хората правят проучвания, анализи и вземат решения. Според мен не е случайно, че два-три месеца след Вота-а одобриха проекта.Затова България ще гледа през витрината, а пък англичаните ще си стоят от другата страна на топло ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Achtung
преди 7 години
Хич не е смешно, доказано е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Не ги мислете англичаните. Подготвят се с пълна сила за Брекзита :) В момента имат 4% резерв на ток, т.е. ако спре някой по-голям ТЕЦ и част от ЮК ще тъне в мрак. Плана, който са намислили е 2025 г. да спрат всички централи на въглища, което е съмнително, че ще стане. Без този АЕЦ (почти нула емисии на въглерод и сяра) ще им е доста студено след 2025 г. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 7 години
Това прилича на хибрид между нашите договори за американските ТЕЦ-ове и Белене... Явно и там комисионните под масата хвърчат с пълна сила...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
vzhekoff
преди 7 години
Май ти си наистина куку, щом не правиш разлика между мегават и гигават. Разбира се, че не сса 3.2 мегавата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 14
Ку-Ку
преди 7 години
"Френската компания ще изгради два енергоблока с обща мощност 3,2 гигавата" Няма на света електроцентрала с такава мощност. Вероятно става дума за 3,2 мегавата. ***..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още