IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Гърция може да започнат да опрощават ипотеки

Вариантите, които се предлагат, са различни, включително и продажба на имотите на длъжници и обратното им наемане

12:12 | 30.09.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Банките в Гърция може и да пристъпят към опрощаване на ипотеки, за да улеснят кредитополучателите да изплащат дълговете си, а и да избегнат продажбата на портфейли от проблемни кредити на безценица, пише онлайн изданието на гръцкия в. Kathimerini.

Досега „подстригване“ на ипотеките като възможен вариант за намаляване на проблемните кредити не е обсъждан официално, допълва изданието.

Идеята обаче поражда и някои опасения, свързани с това как ще се определя частта от заема, която ще се опрощава, посочва още изданието. За целта трябва да се ползва пазарната стойност на имота, за който е отпусната съответната ипотека, както и възможностите на длъжника да плаща остатъка от кредита.

Обсъжда се и вариант длъжниците да плащат наполовина, а останалата част от заемите да бъдат „замразени“ за някакъв период от време, договорен с банката. За тези кредитополучатели, които нямат възможност да изплатят „замразената“ част от кредита и нямат имущество, с което биха могли да удовлетворят кредиторите си, се предвижда опрощаване на кредите, като банките ще ги отписват веднага.

Преди да продават проблемни кредити на инвестиционни фондове, банките биха могли да преговарят с кредитополучателите за отписване на някаква част от заемите, но при условие, че длъжниците редовно си плащат вноските по останалата част. В случая ще се сравнява цената, която банката би получила от фонд при продажбата на тези кредити, и приносът на кредитополучателите. Така ще се оценява по-изгодният вариант за банката.

Михалис Салас от борда на директорите на Piraeus Bank предлага и още един вариант – продажба на имотите на длъжници и отдаването им обратно под наем, така че хората да могат да останат в домовете си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 7 години
А как мислиш , колко милиарда е склонна да опрости Дойче Б - примерно ? А ЕЗ и без това ще се преструктурира - Гърция само може да ускори процеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Mito Karamitov
преди 7 години
Преди гърчолята ние пак ще си я преживеемИ то мноого скоро:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Не мисля. Грекзит само ще натроши цялата еврозона. Ще срине Испания и Италия и Ирландия, даже може би и Франция. Гърците ще преживеят нашата 97ма, и поне 3 год. ще се възстановяват за да достигнат нашето ниво ( после ще ни задминат и ще се позиционират трайно малко над нас). От друга страна, ако опростят ипотеките, контрата ще остане у кредиторите на страната ( най-вече бургерите), просто е много грубо да се подарява така :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 7 години
Скоро цяла Гърция ще разбере , че единствения полезен ход е Грекзит . Никакво обръщане на ипотеките в наеми няма да ги спаси , защото играта на думи не помага .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Ей Богу! Зор с тва евро а? Замразявай заемите ( да не плащат лихви) и пускай инфлацията, така се прави. Иначе много грубо - на хапни таа къща! А мерси, жив и здрав бъди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още